Pilots

Voor alle mogelijke toepassingen voor 5G, use cases, proberen we een pilot op te starten. Daarmee kunnen we kijken hoe het idee in de praktijk werkt en kan het verder ontwikkeld worden. De verschillende pilots kunnen binnen één (of meerdere) van onze zes verschillende thema's vallen. Hieronder een kleine greep van de projecten waar we ons op dit moment mee bezig houden. 

Voor een overzicht van al onze use cases en pilots kijk je hier

Pilot landbouw: smart potato

Sensoren tussen de aardappelen geven informatie door over zaken als vocht, temperatuur en voedingsstoffen. Zo kan de boer direct ingrijpen als dat nodig is (precisielandbouw). 

5Groningen VLOG#11 Smart farming bij boer Derk (deel 2)

5Groningen VLOG#11 Smart farming bij boer Derk (deel 2)

Pilot leefomgeving: 5G golf door het landschap

Sensoren in de bodem geven informatie over aardbevingen en meten de ‘route’ die een beving aflegt. Bewoners krijgen zo actuele informatie over bodembeweging op hun locatie.

Pilot zorg: specialistische zorgindicatie

Dankzij live data, bijvoorbeeld videobeelden, kunnen specialisten in het ziekenhuis meekijken in de ambulance en zo bepalen welke zorg nodig is en/of naar welk ziekenhuis de patiënt moet.

Pilot verkeer en logistiek:

Dankzij het 5G-netwerk kan de WMO-bus de slimste route rijden en maatwerk leveren aan WMO-cliënten

Pilot energie: slim netwerk

Sensoren geven actuele informatie over hoeveel (duurzame) energie er wordt opgewekt en hoeveel er wordt verbruikt. Zo kan de netbeheerder inspelen op de actuele situatie en kan hij leveringszekerheid garanderen en een overbelast netwerk voorkomen.

Pilot Smart Industry

Ons zesde thema, Smart Industry, staat nog in de kinderschoenen. Meer informatie over de pilot(s) die we hiervoor uit willen rollen volgt binnenkort.