Wat is jouw beste idee met 5G?

Win een littleBits pakket van € 2500

Nu ben je online met je smartphone, tablet of computer. Maar in de toekomst zullen veel meer apparaten op internet aangesloten zijn. Dan kun je voordat je thuiskomt de oven alvast aanzetten om een pizza te bakken, kan de wasmachine de wasdroger vertellen wanneer hij kan beginnen en bedien je lampen, radio en tv allemaal met een app.

De snelste verbinding is nu nog 4G, maar over een paar jaar zitten we allemaal op 5G. Dit is sneller, kan veel meer gegevens versturen en heel veel apparaten met elkaar verbinden. En je batterij gaat ook nog langer mee.

In Noord-Groningen gaan we hiermee testen. Wat kan er allemaal met deze supersnelle internetverbinding 5G? Kunnen boeren hun tractoren zelf laten rijden? Kan de dokter op afstand je bloeddruk en temperatuur meten?

Leerlingen uit groep 7 en 8 hebben natuurlijk veel betere ideeën. Daarom dagen we jullie uit om mee te doen aan de prijsvraag: Jouw beste idee met 5G.

Termijn gesloten

De termijn is inmiddels gesloten. Inzenden kon tot 24 oktober. We hebben inzendingen van 8 scholen in Noord-Groningen ontvangen.

Wat is er te winnen?

De winnende school gaat er vandoor met een prachtig littleBits pakket winnen ter waarde van € 2500 waarmee je coole elektronica projecten kunt maken zonder draden, solderen of programmeren. Vergelijk het met LEGO, maar dan elektronisch. En het mooiste: wat je maakt, kun je bedienen via internet. De winnende school krijgt niet alleen het pakket, maar ook een workshop zodat jullie allemaal weten hoe het werkt. En als jullie idee heel goed is, wordt hij misschien wel gebruikt bij de testen in Noord-Groningen. Nummer 2 en 3 winnen een kleinere versie van het pakket.

Wat was de opdracht?

Verzin jouw beste idee met 5G. Foto’s versturen vanaf de maan? Met één druk op de app de bus laten komen? Of nog veel gekker? Alles mag! Hoe je je idee presenteert mag je zelf weten: opschrijven, tekenen, knutselen, alles is goed.

Groepen 7 en 8 van scholen in de 9 gemeenten in het aardbevingsgebied konden deelnemen aan de prijsvraag. Iedere school mocht één inzending opsturen. De beste 3 inzendingen mogen hun idee presenteren tijdens Let's Gro Loppersum op vrijdagmiddag 11 november in Loppersum. Een deskundige jury bepaalt die dag wie de winnaar is. Ook de andere 2 winnen een prijs: een kleinere versie van het littleBits pakket.

Wie organiseert de prijsvraag?

De prijsvraag wordt georganiseerd door 5Groningen, een programma van Economic Board Groningen. Noord-Groningen wordt het eerste plattelandsgebied in Europa waar toepassingen worden getest met 5G, het mobiele internet van de toekomst. In dit zogenaamde Fieldlab testen we dus niet de techniek 5G, maar wel wat je er allemaal mee kunt. Energy Challenges voert de prijsvraag uit.

Genomineerden en prijsuitreiking

De drie genomineerde scholen zijn bekend. De beste ideeën kwamen van: OBS Hiliglo in Holwierde, OBS Noordewier in Rasquert, OBS De Kromme Akkers in Garnwerd. Vrijdag 11 november pitchen zij hun idee en wordt de winnaar gekozen door het publiek van het 5Groningen symposium tijdens Let's Gro Loppersum in het gemeentehuis van Loppersum. De prijs wordt uitgereikt door burgemeester Albert Rodenboog van de gemeente Loppersum.

Vragen?

Heb je vragen over de prijsvraag? Die kun je ook stellen aan Arjen van der Veen. Wil je school graag dat we langskomen? Zijn telefoonnummer: 06-27536007. Het mailadres: arjen.van.der.veen@energychallenges.nl.