Zorglogistiek optimaliseren met behulp van 5G: daar wordt iedereen beter van

2 juli 2018

Bedden, matrassen, rolstoelen, tilliften.. er zijn veel zorghulpmiddelen in omloop. In ziekenhuizen en andere zorginstellingen, maar ook steeds vaker bij de patiënt thuis. De zorg en de behoefte aan bepaalde zorghulpmiddelen kun je moeilijk van tevoren plannen, omdat goede informatie op dit gebied ontbreekt. Het gevolg: halflege vrachtwagens op de weg die af en aan rijden en een overschot aan zorghulpmiddelen in zorginstellingen (want niemand wil te weinig middelen hebben!). “Dit kan beter!” vinden Paul Buijs van de RUG en Hans Punt van Repoint. Zij zijn samen met Vegro en Human Care een 5G-pilot gestart om te onderzoeken hoe het logistieke proces van zorghulpmiddelen kan worden geoptimaliseerd met behulp van de nieuwste technieken en 5G.

Tegenwoordig wordt de zorg steeds vaker verplaatst naar de thuissituatie. “Dat betekent veel voor logistiek”, aldus Paul Buijs, Assistant Professor Sustainable Logistics aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Want alles moet van A naar B worden gebracht. De belangrijkste vraag binnen deze 5G-pilot: hoe kunnen we de logistieke processen binnen de zorg zo duurzaam en zo patiëntgericht mogelijk inrichten? We streven hierbij naar hogere kwaliteit van zorg en naar minder CO2 en minder vrachtwagens op de weg.”
Hans Punt is directeur bij Repoint, een bedrijf dat hardware en software ontwikkelt om logistiek te optimaliseren. Volgens Hans zou het een hele omslag betekenen als alle logistieke processen rondom een patiënt in beeld worden gebracht en worden geoptimaliseerd. “Het gaat dan om plaatsbepaling van middelen inpandig maar ook buiten de diverse zorglocaties en alle daaraan gekoppelde logistieke processen. De 5G-pilot is voor ons niet alleen een technisch feestje, maar een mooie business case met waarschijnlijk een goed verdienmodel.” 
 

Matrassen tegen de muur

Twee afstudeerstudenten van de RUG hebben zo’n 30 zorgorganisaties in Groningen bezocht voor een interview met als doel data te verzamelen van de logistieke bewegingen die er zijn tussen  thuiszorg, verzorgingstehuizen en ziekenhuizen. Een van de studenten trof tijdens zijn onderzoek in een zorginstelling matrassen aan die in de gang tegen de muur stonden. Dit is volgens Paul al een aanwijzing dat er teveel hulpmiddelen in omloop zijn. “Hier zit een deel van de winst in: dat je dezelfde of betere kwaliteit zorg kunt leveren met minder hulpmiddelen in omloop. Als elke zorginstelling voor zichzelf moet bedenken hoeveel bedden, matrassen en andere middelen ze nodig heeft, dan ontstaat er vaak een gedrag van verzamelen. Want stel je voor dat er geen infuuspomp beschikbaar is als deze nodig is. Bovendien beschikken zorginstellingen nu nog niet over de juiste info en tools om dit anders aan te pakken.”

Regionaal organiseren

Op dit moment kan de locatie van bepaalde zorghulpmiddelen al inpandig door RePoint in kaart worden gebracht en worden logistieke processen aangestuurd. “Het is handig als gebruikers inzicht hebben of bepaalde hulpmiddelen bijvoorbeeld beschikbaar zijn op een andere afdeling. Wanneer we dit kunnen doortrekken naar een andere zorginstelling in de buurt of bij een patiënt thuis, dan ontstaat een geheel nieuwe dynamiek. Op dit moment zijn zorginstellingen vaak nog eilandjes,” aldus Paul. Paul en Hans zijn ervan overtuigd dat een regionale inrichting een heel andere dimensie biedt. “Hier valt een groot voordeel te behalen, zowel in kwaliteit van de zorg als financieel.”

Zorglogistiek kan efficiënter

5G zal naar verwachting  een hogere nauwkeurige plaatsbepaling leveren met veel minder vaste infrastructuur. “Met 5G wordt het volgens ons mogelijk om extreem veel middelen te kunnen zien en te kunnen onderscheiden.” aldus Hans. “Ook de lange batterijduur die 5G kan gaat bieden is belangrijk”,” Een regionaal logistiek systeem aangevuld met 5G-technologie moet in kaart brengen waar zorghulpmiddelen zijn en wat de status ervan is onafhankelijk of het inpandig is of buiten. “Is een middel schoon, is het in gebruik, is er behoefte aan reparatie of onderhoud? Over een jaar verwachten we een goede technische blauwdruk gereed te hebben en al bezig te zijn met de eerste stappen. Als 5G er is, dan zijn we al up and running.”

Wanneer is de 5G-pilot geslaagd? “Als wij er samen met zorginstellingen voor kunnen zorgen dat de kosten van zorglogistiek fors zijn afgenomen” zegt Hans. “Minder vrachtverkeer, minder CO2, minder zorghulpmiddelen met alle bijbehorende kosten. Dit betekent aanzienlijk minder milieubelasting, minder kosten voor de zorginstellingen en uiteindelijk ook minder kosten voor de premiebetalers. Voor ons allemaal dus. De eerste stap is nu om al deze kosten inzichtelijk te krijgen. ”

Uitnodiging aan zorginstellingen in Noord-Nederland: Denk en doe mee!

Op 18 juni organiseerden de initiatiefnemers van de 5G-pilot het seminar ‘5G in zorglogistiek’. RePoint, Vegro, de RUG, Human Care, zorgbestuurders en andere belanghebbenden gingen die middag met elkaar in gesprek over de mogelijkheden van het toepassen van 5G in de zorg. Heeft u het gemist? Op  7 november wordt er een tweede seminar georganiseerd!

Bent u bestuurder of verantwoordelijk voor de facilitaire zaken of kwaliteit bij een zorginstelling? Dan maken we graag kennis met u. Heeft u specifieke logistieke problemen of vraagstukken op het gebied van logistiek? Of wilt u graag op de hoogte gehouden worden? Stuur uw mailadres naar info@5groningen.nl

  • Delen: