Zo ziet Ericsson de toekomst met 5G

15 november 2017


Het 5G Lab zat vorige week weer vol tijdens de tweede 5G Masterclass. Een divers gezelschap schoof aan om te luisteren naar Jan van Dongen van Ericsson, die kwam vertellen over de overgang van 5G van innovatie naar realiteit. Na een korte introductie over 5G en de rol van Ericsson bij 5Groningen ging hij al snel over op welke toepassingen we van 5G kunnen verwachten in onze toekomstige networked society.

De consument zal de overstap naar 5G op zijn of haar mobiele telefoon misschien niet eens heel indrukwekkend of opvallend vinden. Juist het feit dat allerlei andere apparaten ook op het netwerk aangesloten zullen zijn gaat de grootste verandering teweeg brengen. Door gebruik van meerdere kleine antennes kan er gericht een signaal naar gebruikers worden gestuurd. Hierdoor kan efficiënt worden omgegaan met de netwerk capaciteit en heeft iedereen op het juiste moment de benodigde bandbreedte tot zijn beschikking.

Wat gaan we in de toekomst zien? Virtual reality software die mensen kan leren omgaan met ingewikkelde of stressvolle situaties. Zelfrijdende auto’s die een oplossing kunnen bieden voor het fileprobleem en de uitstoot van uitlaatgassen. Augmented reality die technici kan ondersteunen met oplossingen bij storingen van apparatuur. Elke toepassing heeft zijn eigen key dimensions, zaken die van belang zijn bij ontwikkeling. Vooral de betrouwbaarheid en de lage latency van het 5G netwerk gaan hierin het verschil maken.

Aan het einde van de Masterclass volgde nog een interessante discussie. Want de ontwikkelingen en mogelijkheden van 5G zijn fantastisch, maar wat zijn de ethische belemmeringen en wat is er juridisch wel of niet mogelijk? Wie draagt de verantwoordelijkheid voor apparaten in de publieke ruimte? En met alle data die alle verbonden apparaten straks kunnen verzamelen, hoe zorgen we dat systemen niet gehackt worden? Vragen die we nog niet kunnen beantwoorden maar die wel van invloed zijn op de snelheid waarmee 5G op de markt geïntroduceerd kan worden.

Derde 5G Masterclass Rudi Niemeijer

Op donderdag 30 november komt Rudi Niemeijer langs in het 5G Lab voor de derde 5G Masterclass. Hij gaat met de aanwezigen het gesprek aan over het Internet of Things in de praktijk. Een demonstratie mag hierbij uiteraard niet ontbreken.

Schrijf je snel in, want er is maar plaats voor 15 personen!

Focus on 5G

Focus on 5G

This is Ericsson

This is Ericsson
Filmmateriaal afkomstig van youtube.com/ericsson, bekijk het kanaal voor meer interessante filmpjes.
Filmmateriaal afkomstig van youtube.com/ericsson, bekijk het kanaal voor meer interessante filmpjes.
  • Delen: