Waar gaan we naartoe met 5Groningen? Lees het in de Roadmaps 2017-2020!

18 april 2018

Ben je benieuwd wat het 5G lab van 5Groningen te bieden heeft, nu en in de nabije toekomst? En wil je weten wat de verwachtingen zijn op het gebied van de techniek? TNO, partner van 5Groningen, heeft roadmaps gemaakt om de technologieën en services van 5Groningen voor 2017-2020 in kaart te brengen.

De roadmaps zijn ontwikkeld vanuit het perspectief van de 5G proeftuin van 5Groningen en er is rekening gehouden met wet- en regelgeving. TNO heeft een roadmap voor technologie en een roadmap voor services ontwikkeld. TNO is partner van 5Groningen, en heeft als taak kennis toepasbaar te maken voor bedrijven en overheden. De roadmaps worden regelmatig  geëvalueerd en geüpdatet. 

Technologie

De 3GPP, een internationale standaarden-organisatie binnen de telecomindustrie, heeft de standaard voor 5G vastgesteld. In de Technology Roadmap worden de standaarden voor 5G op een tijdlijn gezet. Om deze te bekijken kun je de complete Roadmap onderaan deze pagina downloaden. 

5Groningen Services

 

5G ondersteunt de volgende technologieën:
1. Mobiel breedband, snelheid  (Enhanced mobile broadband)
2. Zeer betrouwbare en snelle communicatie (Ultra-reliable low latency communications)
3. Veel apparaten die met elkaar communiceren (massive machine type communications)

1. Mobiel breedband, snelheid

In de roadmap zijn de verwachtte snelheden van mobiel breedband uitgewerkt in verschillende toepassingsgebieden. TNO verwacht dat deze snelheden vanaf 2019 in het 5G-lab mogelijk zijn. Per toepassing  wordt weergegeven wat de snelheid is voor DL (DownLink, ofwel downloaden vanaf basisstation naar mobiel station) en UL (UpLink, ofwel data versturen vanaf mobiel station). Voor Noord-Groningen is met name het scenario ‘landelijk gebied’ (rural macro) van toepassing.

2. Zeer betrouwbare en snelle communicatie

Met 5G kunnen nieuwe applicaties worden ondersteund. Denk hierbij aan zelfrijdende auto’s. Hierbij zijn twee zaken van groot belang: betrouwbaarheid en snelle reactie. Een zelfrijdende auto heeft sensoren die bijvoorbeeld voorwerpen, voertuigen en mensen kan signaleren en op basis hiervan een beslissing kan nemen. Op die manier moeten aanrijdingen / ongelukken worden voorkomen.

 • Latency staat voor de snelheid waarmee data tussen een apparaat en het netwerk worden uitgewisseld en wordt uitgedrukt in milliseconden.  
 • Reliability gaat over betrouwbaarheid.
 • Ook wordt vermeld op welke afstand data moet kunnen worden uitgewisseld.


De industrie kan dankzij 5G gebruikmaken van slimme nauwkeurige robots, bijvoorbeeld voor het tellen van producten of het automatiseren van processen. 

Een ander sprekend voorbeeld is de chirurg of arts op afstand. Hier geldt een veel grotere afstand die data moet afleggen dan bijvoorbeeld op een industrieterrein. 

 

3. Apparaten die met elkaar communiceren

Internet of Things (IoT) is een term die gebruikt wordt voor het netwerk van apparaten die op het internet zijn aangesloten om gegevens te verzamelen en uit te wisselen.
IoT heeft de volgende kenmerken en vereisten:|

 • Snelheid van data-uitwisseling hoeft niet heel hoog te zijn. Het is niet nodig continu data te versturen, maar bijvoorbeeld slechts 1 keer per dag.
 • Dekking, het gebied waarbinnen apparaten gegevens met elkaar uitwisselen.
 • Dichtheid, het aantal apparaten dat per km2 data met elkaar kan uitwisselen.
 • Laag energieverbruik, langwerkende batterijen. Dit is mogelijk doordat apparaten niet altijd aanstaan, maar automatisch aan- en uit worden gezet.
 • Kosten: lage kosten per apparaat.
   

Download de 5Groningen Roadmaps 2017-2020

Klik hier om de 5Groningen Roadmaps 2017 – 2020 te downloaden. 

 • Delen: