Verslag: Peter Rake bezoekt Mobile World Congress Barcelona

6 maart 2017

Programmamanager Peter Rake van 5Groningen bezocht in de week van 27 februari het Mobile World Congress in Barcelona.

“Eind februari bezocht ik de jaarlijkse telecombeurs in Barcelona, het Mobile World Congress. Het is de grootste beurs in zijn soort met dit jaar 130.000 bezoekers, een record. Verdeeld over de acht hallen van het gigantische beurscomplex presenteren honderden grote en kleine spelers uit de telecombranche daar hun innovaties en noviteiten.

In de pers worden vaak de nieuwste smartphones uitgelicht, maar ik heb mij gericht op de ontwikkelingen rond 5G en de toepassingen ervan. De meest opvallende dingen die ik tegenkwam, vind je hieronder.

Slimme stadsverlichting

Op de stand van Philips Lighting werd gedemonstreerd hoe met slimme sensortechnologie de stadsverlichting actief kan worden aangestuurd waarbij rekening wordt gehouden met de drukte, de mate van bedrijvigheid en afwijkende geluidsniveaus die kunnen duiden op calamiteiten. Met Ericsson heeft Philips een straatlantaarn ontwikkeld met daarin een 4G antenne. Belangrijk voor 5G, omdat het nodig is om alle sensoren en apparaten (voor het tijdperk van Internet-of-things) met het internet te verbinden. Maar ook omdat 5G straks veel meer, vaak kleinere, antennes vergt die onzichtbaar in het stadsmeubilair (putdeksels, verkeerlichten, bushokjes) kunnen worden verwerkt.

5G antennetechnologie

Uiteraard was ik ook benieuwd naar de presentaties van Ericsson en Huawei, allebei gewaardeerde partners in ons 5Groningen programma. Bij beide telecomfabrikanten was de 5G antenne met zogenaamde ‘beaming’ technologie een innovatie die er uit sprong. Terwijl met 4G de masten van de telecom-operators doorgaans zijn behangen met antennes in 3 richtingen, die samen het gebied van enkele tientallen vierkante kilometers rondom bedekken, zijn voor de hoge bandbreedtes die 5G straks vergt andere oplossingen nodig. Met zogenaamde ‘beams’, te vergelijken met een soort van laserstralen, worden  bewegende objecten (bijv. auto’s en treinen) heel gericht aangestraald en gevolgd om grote hoeveelheden data te kunnen uitwisselen. De antennes die nu ontwikkeld worden, kunnen parallel een groot aantal objecten aanstralen, waarbij de ‘beam’ het bewegende object blijft volgen.

Rijden in een op afstand bestuurbare auto

Ericsson liet op verrassende wijze zien hoe belangrijk de lage reactietijd (‘latency’) is voor tijdkritische 5G-toepassingen zoals zelfrijdende auto’s en medische operaties op afstand met robotarmen. Ik mocht plaatsnemen in een simulator van een auto, met gas- en rempedaal en een stuur. Daarmee bestuurde ik via 5G een auto die in het echt 15 km verderop op een testbaan net buiten Barcelona rondreed. Met beeldschermen zag ik mijn voorwielen die ik over een parcours van pylonen moest manoeuvreren, en zonder merkbare vertraging kon ik de besturing op afstand doen. Een heel bijzondere ervaring.         

Draadloze VR-bril

Met de komst van 5G zullen virtual en augmented reality een grote vlucht nemen. Met de eerstgenoemde techniek ben je visueel helemaal afgezonderd van de werkelijkheid en zit je in een kunstmatige realiteit die je een andere wereld laat beleven. Daarbij draag je een speciale bril, bijvoorbeeld de Oculus Rift. Veelbelovend voor entertainment en opleidingen. Augemented reality combineert de echte en kunstmatige wereld tot één beeld, doordat op de echte beelden aanvullende lagen met informatie worden geplaatst. De HoloLens van Microsoft is bijvoorbeeld een bril die dat mogelijk maakt. Daarmee kan een monteur bij een complexe installatie makkelijker onderhoud plegen en storingen oplossen. En een toerist kan terugkijken in de historie naar een compleet kasteel waarvan nu alleen nog ruïnes over zijn. Met 5G wordt het mogelijk om overal draadloos visuele content aan te reiken, afhankelijk van de plaats waar je bent en de situatie waarin je zit. Zelfs 360 graden filmpjes kunnen dan dynamisch worden opgehaald uit van internet.  Bij Huawei werd een VR-bril met 5G verbinding gedemonstreerd die de gebruiker maximale bewegingsvrijheid geeft zonder met een kabel verbonden te hoeven zijn.

Kortom, vele nieuwe innovaties die onze toekomst vorm gaan geven, de een nog spraakmakender dan de ander. 5G gaat deze innovaties zonder twijfel een grote boost geven.”

  • Delen: