Symposium maakt Loppersum het trotse middelpunt van 5G

22 november 2016

“Goh, komt Henk Kamp weer langs?”, vroegen een paar inwoners van Loppersum zich volgens burgemeester Rodenboog af toen er hekken voor het gemeentehuis werden geplaatst. Niets was minder waar; de hekken markeerden de route van de zelfrijdende bus die speciaal voor Let’s Gro Loppersum, een event van 5Groningen, naar het dorp was gehaald. “Hij rijdt van huisarts naar huisarts”, grapte Rodenboog over de omstreden bus die in Appelscha al bijna een paar fietsers van het fietspad had geduwd.

Trots

Trots was Rodenboog op het programma 5Groningen en het festijn dat was georganiseerd. Want Noord-Groningen wordt de eerste Europese plattelandsproeftuin voor 5G en tijdens het symposium op vrijdagmiddag 11 november was Loppersum het stralende middelpunt. “Vandaag begint de toekomst in Loppersum”, aldus Rodenboog.

Onder de bezielende leiding van Arno van der Heijden werden de eerste twee tafelgasten aan de tand gevoeld over het hoe en waarom van 5Groningen. De economie aanjagen en kansen voor ondernemers grijpen, zo verklaarde Marco Smit bestuurslid Programma’s en Business Development van Economic Board Groningen (EBG), de reden waarom EBG het programma 5Groningen gestart is. Noord-Groningen leent zich er perfect voor omdat het een uniek plattelandsgebied is. En, heel belangrijk, “We worden hier ontzettend goed gesteund”, zei Smit opgetogen. “De burgemeester maakt zo even mogelijk dat de straat afgezet wordt om demo’s met 5G aan iedereen te laten zien.”

Het bijzondere aan het event Let’s Gro Loppersum was volgens Peter Rake, programmamanager 5Groningen bij EBG, dat bezoekers nu al dingen konden zien die in de toekomst pas mogelijk zijn. Zoals die zelfrijdende bus bijvoorbeeld.

In interviewsetting met als vaste gast internetondernemer Ben Woldring (geboren in Usquerté) schoof vervolgens de ene na de andere gast aan. Jacob Groote van KPN die de techniek van 5G toelichtte. Wilco Stollenga van Agrifly die zelf een drone van piepschuim bouwde om de akkers te inspecteren. En die er fijntjes op wees dat een snelle internetverbinding essentieel is om de data te kunnen verwerken want “Op het hoofdkantoor van AgriFly in Eppenhuizen werken we nog met een koperkabel van voor de oorlog en dat is een grote ergernis.” Daniël Koelikamp die bij de provincie Groningen verantwoordelijk is voor de zelfrijdende bus en uitlegde hoe het voertuig wordt geprogrammeerd en zorgt dat hij niemand aanrijdt. Op die paar fietsers in Appelscha na. Jan Jongeneel van Vodafone had het over internet of things en Duco Schenk van EBG over wat augmented en virtual reality kunnen doen voor het toerisme.

Kinderen zien geen beperkingen

Wij volwassenen kunnen wel denken dat we goede ideeën hebben; voor nog meer creatieve input had Peter Rake met hulp van de Energy Challenges een prijsvraag uitgeschreven onder basisschoolleerlingen in Noord-Groningen. Zij mochten antwoord geven op de vraag ‘Wat is jouw beste idee met 5G?’ en hun meest wilde ideeën insturen. Want, zo zei Marco Smit, “Kinderen zien geen beperkingen.” Er waren drie genomineerden uit de inzendingen gerold: OBS Hiliglo in Holwierde, OBS Noordewier in Rasquert en OBS De Kromme Akkers in Garnwerd. Deze middag mochten ze hun idee presenteren. Het publiek, zo’n 90 man, kon ter plekke stemmen op een zelfonderhoudende moestuin, slimme oplossingen voor in en om de school of een plan voor virtual reality om toeristen beter te vermaken. Uiteindelijk ging OBS Kromme Akkers uit Garnwerd er met de hoofdprijs vandoor: een Littlebits pakket ter waarde van € 2500 plus workshop.

Na al dat gepraat over toepassingen met 5G konden de gasten een voorproefje nemen op Let’s Gro Loppersum dat de volgende dag werd gehouden. In de achterzaal van Hotel Spoorzicht stonden al de nodige opstellingen klaar om bekeken en getest te worden. Benieuwd hoe de zaterdag verliep? Lees hier het verslag.

  • Delen: