Studenten presenteren bevindingen over Smart Potato

12 juli 2019

Afgelopen semester hielden studenten van diverse opleidingen van de Hanzehogeschool zich bezig met de (door)ontwikkeling van de slimme aardappel, een innovatieproject vanuit 5Groningen in samenwerking met akkerbouwer Derk Gesink en de Digital Society Hub. Op dinsdag 2 juli presenteerden zij hun bevindingen aan geïnteresseerden waaronder verschillende boeren- en andere bedrijven zoals TNO, Solentum, KPN, Avebe en Climotion. Ook docenten en onderzoekers van de opleidingen waren aanwezig.

HBO ICT

In september 2018 hebben vier studenten HBO-ICT in hun specialisatie Software Engineering een ICT-platform ontwikkeld in samenwerking met boeren en 5Groningen. Op dit platform konden boeren realtime zien wat de status is van de grond. De eerste contouren waren gezet, maar afstudeerder Niek Beukema is afgelopen half jaar door gegaan met de ontwikkeling van het platform en heeft zich voornamelijk gericht op de communicatie, zodat de batterijduur verlengd wordt.

Sensor Technology

De slimme aardappel maakt gebruik van sensoren. Studenten van de opleiding Sensor Technology hebben binnen het thema Internet of Things onderzoek gedaan naar het gebruik van sensoren in de smart potato. Bekijk hier de (Engelstalige) presentatie van de groep.

Industrieel Product Ontwerpen

Studenten van de opleidingen Industrieel Product Ontwerpen kregen één opdracht mee: bedenk een concept/design hoe de slimme aardappel eruit zou moeten zien. Drie studentengroepen zijn hiermee aan de slag gegaan en hebben allen een eigen idee uitgewerkt. De groepen kwamen met verschillende creatieve ideeën die ze goed onderbouwden. Benieuwd? Bekijk de presentaties van de groepen hier terug:

Groep 'moestuin'
Groep 'modulaire smart potato'
Groep kwieke pieper

Alle studenten(groepen) hadden een opdracht gekregen vanuit hun eigen opleiding. Daarnaast heeft de Digital Society Hub het afgelopen half jaar bijeenkomsten georganiseerd om elkaar te ontmoeten en om informatie uit te wisselen. Deze bijeenkomsten werden begeleid door Marc Cremers van 5Groningen om de studenten technisch te ondersteunen. Ook zijn de studenten op excursie geweest bij akkerbouwer Derk Gesink in Mensingeweer om de aardappelteelt met eigen ogen te bekijken. 

Meer weten?

Heb je vragen of wil je graag meer weten over dit project? Neem dan contact op met Marc Cremers, Projectcoördinator 5Groningen, via mcremers@ebgn.nl

  • Delen: