Studenten Bas en Demian van Noorderpoort bouwen demo voor het 5G Lab

24 oktober 2017

De 16-jarige Bas en Demian, allebei student ICT en Mediabeheer aan het Noorderpoortcollege, werken in het 5G Lab aan een demo voor de zogenaamde ‘latency’ van het 5G netwerk.

Wat is latency?

Latency staat voor de snelheid waarmee gegevens door het 5G netwerk worden verstuurd van een sensor of apparaat naar een computer. De latency wordt uitgedrukt in milliseconden (ms) en gaat in 5G omlaag tot maximaal 1-2 ms, terwijl dit in 4G nog rond de 40 ms bedraagt. Met behulp van een Lego-robot op 2 wielen en een geavanceerd stukje software, wordt gedemonstreerd wat er gebeurt als de tijd om het evenwicht te herstellen steeds langzamer wordt ingesteld totdat de robot uiteindelijk omvalt.  

Hoe werkt het?

De robot staat op 2 wielen en behoudt zijn evenwicht doordat hij instructies krijgt via een laptop. Het is hetzelfde principe als bij een step van Segway. Zolang deze instructies snel binnenkomen, blijft de robot rechtop staan. Hij krijgt elke keer een signaal door dat hij zijn beweging moet corrigeren om rechtop te blijven staan. Er zit een aantal ms vertraging tussen het verzenden van de instructies en het moment dat de robot deze ontvangt. Als de latency hoger wordt komen deze instructies langzamer binnen en kan de robot op een gegeven moment niet meer balanceren, waardoor hij omvalt.

Wat is er allemaal mogelijk met low latency?

Een lage vertragingssnelheid is een van de karakteristieken van het 5G netwerk. Maar wat kun je er eigenlijk allemaal mee? Met low latency kun je bijna realtime informatie van apparaat naar apparaat versturen: van instructies aan een robot tot aan realtime videobeelden. Dit is belangrijk bij tijdkritische toepassingen, zoals zelfrijdende voertuigen of operaties op afstand met robotarmen.

En werkt de demo al?

Bas en Demian vinden het ontzettend interessant om deze demo werkend te krijgen, maar ze moeten nog wel een paar technische dingetjes oplossen. Ze zijn dus nog volop bezig om de robot zijn balansoefeningen te laten perfectioneren. Benieuwd hoe dat eruitziet? Binnenkort plaatsen we een filmpje met het resultaat!

  • Delen: