Potato Valley: kennisplatform voor aardappelteelt

2 november 2016

Potato Valley: kennisplatform voor aardappelteelt

“Het Noorden wil Silicon Valley van de aardappel worden.” Dat kopt de NOS na de lancering van het nieuwe kennisplatform Potato Valley. Het platform voor aardappeltelers en onderzoekers in Noord-Nederland moet alle kennis over de aardappelteelt bundelen.

“We willen de teelt toekomstbestendig maken”, zegt bestuurder Tineke de Vries van LTO Noord tegen RTV Noord. “Het gaat over gewasbeschermingsmiddelen, ziekten en plagen en verzilting. Maar ook over de vitaliteit van de aardappel: waarom doet ie het hier wel en daar niet? Daar weten we te weinig van, daar willen we meer over weten.”

Potato Valley is volgens RTV Noord vooral bedoeld voor de 800 aardappeltelers in de noordelijke gebieden van Groningen en Friesland. Het is een initiatief van onder meer LTO Noord, Agrifirm, Avebe Averis en Agrarisch Jongeren Kontakt.

Smart Potato

5Groningen werkt ook aan onderwerpen die met de aardappelteelt te maken hebben. Zo kwam vanuit de praktijk de vraag wat 5G kan toevoegen aan het concept van de Smart Potato. Een Smart Potato is een kunststof 'aardappel’ die van allerlei sensoren kan worden voorzien en die in het voorjaar samen met de gewone aardappelen in de grond wordt gestopt. Daarna moet hij gedurende de hele teelt informatie doorgeven: tijdens het groeiseizoen over (bijvoorbeeld) bodemvocht en bodemtemperatuur, tijdens de oogst over de rooiomstandigheden en tijdens de bewaring over de opslagcondities. Op deze manier krijgt de landbouwer gedurende de hele teelt de beschikking over actuele en belangrijke informatie. Datahandling en connectiviteit zijn uiteraard essentieel om goed met Smart Potatoes te kunnen werken. 5Groningen zet haar expertise en faciliteiten daar graag voor in.

  • Delen: