Peter Rake geeft 5G gastcollege op Hanzehogeschool

3 juni 2018

Peter Rake van 5Groningen heeft woensdag 23 mei een gastcollege verzorgd bij de International Business School van de Hanzehogeschool Groningen. Hij was uitgenodigd door docent Niek Huizenga, om de studenten van de masteropleiding International Business & Management meer te vertellen over 5G. 

Nieuwe toepassingen bedenken

Het gastcollege werd bezocht door zo’n 30 studenten, van meer dan 15 nationaliteiten. Peter heeft verteld over 5Groningen, de Economic Board Groningen en over de mogelijkheden die 5G biedt. Ook kwam een aantal 5G pilots aan bod, waaronder de zelfrijdende bus en de smart potato. Na het gastcollege kregen de studenten de opdracht om zelf toepassingen met 5G te bedenken, te toetsen en een passend businessmodel te maken. “Het gaat er niet om dat een idee ook echt technisch wordt uitgevoerd, maar om de vraag hoe je van een idee een winstgevend bedrijf kunt maken”, legt Niek uit. “Een projectgroep kwam al met een leuk idee”, vertelt Peter. “Zij willen de HoloLens van Microsoft geschikt maken voor telecomgesprekken. Inclusief automatische vertaling, zodat iedereen in zijn eigen taal kan praten.”

 

Bezoek aan 5G Lab en Pitchevent

De studenten hebben de komende weken coachsessies met de docent en gaan binnenkort op bezoek bij het 5G Lab, waar het team van 5Groningen feedback zal geven op hun business cases. Op 27 juni is het pitchevent, waar de studenten hun plannen presenteren aan de jury. De jury bestaat uit Rian van Diedenhoven van 5Groningen, Paul Ganzeboom, Dean van de International Business School en er worden nog twee experts uitgenodigd.

Niek is blij met de samenwerking. “5G is een boeiende technologie en biedt in de toekomst gigantische mogelijkheden. Ik als docent kan er best iets over vertellen, maar het werkt veel beter als de expert van 5Groningen dit onderwerp bij de studenten introduceert.”

  • Delen: