Nederland heeft eerste landelijk dekkende LoRa-netwerk voor Internet-of-Things

4 augustus 2016

Mobiele communicatie van de toekomst betekent ook dat steeds meer apparaten om ons heen met het internet verbonden worden. Deze apparaten helpen ons om op een energiezuinige manier informatie uit te wisselen. Hierdoor is het mogelijk om gegevens van allerlei meetapparatuur en sensoren live en op afstand te monitoren. KPN biedt daarvoor het landelijk dekkende LoRa netwerk. Binnen 5Groningen testen we toepassingen van LoRa voor Noord-Groningen.

Het nieuwe LoRa-netwerk van KPN is sinds juni 2016 in heel Nederland beschikbaar. Daarmee heeft Nederland als eerste land ter wereld een landelijk-dekkend LoRa-netwerk voor Internet-of-Things (IoT) toepassingen. LoRa van KPN is een nieuw netwerk voor IoT-oplossingen en een aanvulling op de bestaande 2G-, 3G- en 4G-netwerken en laat een duidelijke opmaat zien naar de rol van IoT binnen 5G netwerken. Het netwerk neemt belangrijke drempels (kosten, verbruik, energie) weg om talloze apparaten aan het internet te verbinden.

Met de aanwezigheid van een laagdrempelig LoRa-netwerk wordt het makkelijk om slimme toepassingen te ontwikkelen en processen en dienstverlening te optimaliseren. Vanwege de grote belangstelling van klanten is de uitrol van het netwerk versneld.

Inmiddels heeft KPN circa 1,5 miljoen ‘dingen’ gecontracteerd die aangesloten zullen worden op het LoRa-netwerk. De verwachting is dat dit aantal snel verder groeit nu het netwerk beschikbaar is in héél Nederland.

“We constateerden het afgelopen jaar een toenemende vraag naar low-power netwerktechnologie voor Internet-of-Things toepassingen. Met de keuze voor LoRa spelen we hierop in, zodat miljoenen apparaten kostenefficiënt verbonden kunnen worden met internet,” aldus Joost Farwerck, Chief Operations Officer en lid van de Raad van Bestuur KPN. “In nog géén jaar tijd heeft KPN in heel Nederland een netwerk gerealiseerd waarmee we aan deze markbehoefte kunnen voldoen.“

 

De eerste Internet-of-Things toepassingen zijn inmiddels op het netwerk aangesloten en talloze proof-of-concepts worden getest. Op luchthaven Schiphol wordt LoRa bijvoorbeeld getest in logistieke processen zoals bagage-afhandeling en voor facilitaire diensten op het vliegveld. Bij Utrecht Centraal wordt geëxperimenteerd met LoRa om wissels op het spoor te monitoren en in de Rotterdamse Haven zijn dieptemeters uitgerust die met het IoT-netwerk zijn verbonden. In Groningen wordt binnen het 5Groningen programma gekeken naar toepassingsmogelijkheden van LoRa in rurale use cases. KPN verwacht verder dat LoRa-toepassingen voor consumenten in de loop van dit jaar breder beschikbaar komen.

Bron: KPN

  • Delen: