Meiden bouwen drones tijdens Let's Gro: 'Supergaaf'

2 december 2016

Hoe krijg je meisjes enthousiast voor IT en techniek? Tijdens Let’s Gro Loppersum zag het publiek hoe: een groep meiden deed daar mee aan een workshop drones bouwen.

De workshop werd gegeven door I.Turn.IT. Dit bedrijf uit Groningen probeert jongeren enthousiast te maken voor IT. “Het idee voor deze workshop is ontstaan toen we in aanraking kwamen met drie jongens van een jaar of 18 die als hobby hun eigen drones bouwden”, vertelt oprichter Robert Adema. “Zij hebben dit zichzelf geleerd via internet en het bekijken van YouTube-filmpjes. Toen we dit hoorden, waren we zo enthousiast dat we ze gevraagd hebben om samen met ons een workshop te maken voor jongeren.”

Supergaaf

De deelnemers van de workshop in Loppersum waren leerlingen van de onderbouw van Eemsdeltacollege Sikkel (vmbo) en Eemsdeltacollege Pastorielaan (havo + vwo). Chantal Nijdam (14) uit Bierum, Minke Stuve (15) uit Appingedam en Yra Zandbergen (14) uit Bierum gingen met z’n drieën aan de slag. “Wij wilden meedoen, omdat het ons wel leuk leek om te weten hoe zo’n drone eigenlijk in elkaar zit”, vertelt Minke. “En het leek me supergaaf!”, vult Chantal aan.

De meiden deden voor de workshop vrijwel nooit iets met techniek. Een goede reden dus om het eens te proberen! Ze kregen het frame waar ze vervolgens de motoren, propellers, elektronica speed controls, een accu en een flight controller in moesten bouwen. “Het was heel interessant”, vond Chantal. Ook Minke was enthousiast: “Ik vond het erg leuk en ook heel interessant om de drone maken!”

Adema ziet het enthousiasme bij alle meisjes die mee doen aan hun workshop. “De reacties van de meiden en de jongens verschilt eigenlijk niet”, aldus Adema. “Het is natuurlijk iets gaafs als je een eigen drone hebt gemaakt en die vervolgens ook de lucht in weet te krijgen. Ze staan bijna versteld van zichzelf!”

Solderen

Programmamanager Peter Rake van 5Groningen zag Chantal, Minke en Yra aan het werk tijdens de workshop. “Ze zaten zelfs te solderen, ik vond het een geweldig gezicht”, vertelde hij na afloop. Voor de meisjes was het de eerste keer dat ze soldeerden. “Bij mijn opleiding is dat namelijk niet nodig”, vertelt Chantal. Minke begrijpt wel dat Peter het zo bijzonder vond om hen aan het werk te zien. “Drie meiden die aan het solderen zijn, ja dat zie je niet vaak”, vertelt ze. “Maar tegenwoordig zijn er meer meisjes die de techniekkant op gaan.”

Hoogstwaarschijnlijk gaan de meiden zelf niet die kant uit. Chantal en Minke willen kapster worden, Yra kiest voor een baan als verpleegkundige, maar in hun vrije tijd kunnen ze dan nog altijd met de drone vliegen.

Jaloers geworden op de meiden? Volgens Robert Adema van I.Turn.IT vinden volwassenen de workshop net zo interessant!

Fotografie: Henk Veenstra

  • Delen: