Maak kennis met onze nieuwe projectleider: Rian van Diedenhoven

14 maart 2018


Bij 5Groningen proberen we zoveel mogelijk ideeën met 5G te testen en verder te ontwikkelen. Er melden zich veel ondernemers bij ons aan en ondertussen hebben we al meer dan 30 use cases waar we ook pilots voor op willen starten. Hoe meer pilots we starten, hoe uitdagender het wordt om alle ondernemers de begeleiding te geven die ze nodig hebben en verdienen. Daarom hebben we het 5Groningen-team uitgebreid. Vanaf 1 februari is Rian van Diedenhoven in dienst gekomen bij de EBG om het 5Groningen team te versterken als nieuwe projectleider voor de pilots. Heb je een pilot bij ons lopen, een use case aangemeld of ben je dat van plan? Grote kans dat je Rian tegenkomt. Een korte introductie.

Rian, wat ga je precies doen bij 5Groningen?

“Ik ben projectleider en ga ondernemers ondersteunen met projectmanagement. In de afgelopen jaren zijn er meerdere pilots van start gegaan en dat is toch een ontdekkingstocht geweest: hoe gaat dat zich vormen? Diverse pilots bevinden zich nu in diverse stadia van volwassenheid en aan de hand van trial and error is er de afgelopen jaren nagedacht over hoe begeleiding van de pilots verder ingericht moet worden. We doen hier dingen die niet eerder zijn gedaan: hoe zorgen we ervoor dat alle partijen goed met elkaar kunnen samenwerken? Het blijkt dat er best veel tijd en aandacht aan besteed moet worden om alles in goede banen te leiden. Met de doelstelling om het komende jaar ook nog 10 tot 15 nieuwe pilots op te starten, is er behoefte aan iemand die wat dichter op de diverse projecten zit.”

Je bent nu ruim een maand aan de slag, hoe bevalt het?

“Het bevalt heel goed! 5Groningen en de Economic Board Groningen zijn heel toegankelijke organisaties met weinig lagen en hiërarchie. Iedereen komt invliegen met zijn of haar expertise om ervoor te zorgen dat Noord-Groningen op de kaart wordt gezet, de leefomgeving wordt versterkt en er een ander geluid klinkt dan alleen aardbevingen. Dat is super gaaf, dat je iets mag terugdoen voor het gebied waar je bent grootgebracht (Rian is geboren in Delfzijl en opgegroeid in Nieuwolda, red.).“

Was je al bekend met 5G voordat je hier begon met werken?

“Ja en nee, 5G en connectiviteit waren nog wel nieuw voor mij, maar vanuit mijn eigen interesse hield ik me wel al bezig met innovatie. Het zaadje is ooit geplant toen ik als lid van Jong Rabo mee ging met een studiereis naar Londen, waar veel fintech-bedrijven zitten. Daar gingen we langs bij start-ups die zich bezig houden met allerlei innovatieve dingen en hoe bepaalde dienstverlening verbeterd kan worden door middel van innovatie. Er is zoveel gaande, er wordt zoveel ontwikkeld. Dat je het nu in ons hedendaagse leven niet ziet betekent niet dat het er niet is. Er zit echt iets mega groots aan te komen, waar 5G ook een rol in speelt. Artificial Intelligence, IoT, al deze zaken zijn met elkaar en met 5G verbonden en gaan op korte termijn ook werkelijkheid worden voor ons allemaal.”

Waar verwacht jij binnen 5Groningen de komende tijd groei?

“We zien een mooie spreiding van use cases over de diverse thema’s waar we ons op richten en ook door het hele EBG-gebied. Zo is de wens groot om in Loppersum met een zelfrijdend busje te rijden en in Delfzijl is interesse om 5G in te zetten om bijvoorbeeld drones te laten rondvliegen voor inspectiewerk. Beveiliging is daar super belangrijk en voor ons zit daar een mooie use case.”

Hoe gaat de consument kennis maken met 5G?

“Dat zit met name in de koppeling met IoT. Je ziet het nu al met bijvoorbeeld slimme thermostaten. Steeds meer apparaten gaan worden gekoppeld aan het internet en voor de consument zal het vooral in de gebruiksvoorwerpen zitten. Hoe snel de ontwikkeling gaat is afhankelijk van diverse factoren, zoals hoe snel 5G landelijk uitgerold kan worden. Het staat op de politieke agenda, maar kan nog wel een jaar of twee duren voordat we het echt gaan merken. Sommige ontwikkelingen kunnen en zullen eerst misschien met 4G-plus worden opgelost, maar op een bepaald moment gaat dat niet meer toereikend zijn. Dan is 5G nodig om de laatste stappen te maken.”

  • Delen: