Let’s Gro 5Groningen biedt Groningers sneak preview op de toekomst met 5G

22 november 2016

“Als jullie nu allemaal je mobiel pakken en een filmpje in HD gaan bekijken, kunnen we misschien het hele netwerk van Groningen stilleggen.” Een klein experiment van Stef van der Ziel tijdens Let’s Gro 5Groningen dat op een haar na mislukt. “Als we twee of drie extra mobieltjes hadden gehad, was het netwerk overbelast geraakt.” Je wilt natuurlijk niet dat het gebeurt, maar het feit dat het kan met een mannetje of 80 in de zaal, zegt wel iets over de huidige staat van netwerkland. Klaar voor de toekomst? Dan is er nog wel wat nodig. Wat is die toekomst precies? Waar gaan we het razendsnelle internet, dat eraan zit te komen, voor gebruiken? Welkom op Let’s Gro 5Groningen in het Grand Theatre, een onderdeel van het Groningse Let’s Gro festival.  

Donderdag 10 november, een uurtje of twee in de middag. Eerst eens terug naar de basis. Wat is mobiele communicatie, hoe begon het, hoe stak de techniek in elkaar en hebben we straks met 5G een geïntegreerde digitale wereld met nieuwe diensten? Onno Mantel van TNO trakteert het publiek op een vogelvlucht door de mobiele communicatie van nul tot nu en verder.

Stef van der Ziel van StreamZilla en Jet-Stream wijst het publiek erop dat er weliswaar een grote technische uitdaging ligt – zijn experiment gemeten door een internet speedtest app roept de vraag op wat de zendmasten eigenlijk aan kunnen – maar dat ons eigen gedrag nog wel eens van grotere invloed kan zijn dan we ons zelf realiseren.

IoT is going to touch us all

Want we willen veel, en er kan straks veel. Sterker nog: er is nu al een hoop mogelijk, laat Mark Vletter van Voys zien aan de hand van zijn “iPad op wielen”: een ‘slimme’ Tesla mét simkaart. “Internet of things lijkt ver weg maar het is nu. Vroeger had alleen de computer verbinding met internet, nu zijn dat wel 15 apparaten in je huis. Internet of things is going to touch us all. Dat is spannend en een beetje eng”, concludeert hij. Om vervolgens nog even uit de doeken te doen hoe ze met een groepje slimme “internetnerds” – zíjn woorden – binnen 12 uur in Groningen een testomgeving voor IoT opzetten. En bedrijven er nog even op te wijzen dat het heel leuk is dat je vrijwel alles kunt aansturen via internet, maar dat je de gebruiker niet uit het oog moet verliezen. “Ik wil geen wasmachine, ik wil schone was”, gebruikt Vletter als metafoor. “Stel je als bedrijf de vraag wat je was is.”

je eigen lichaam gehacked

Speciaal uit Zweden overgevlogen is Michael Björn van Ericsson die voor dat bedrijf een consumerlab bestiert. Zwierig en met humor loodst hij het publiek door de top 10 consumententrends. Het gebruiken van sociale netwerken bij rampen bijvoorbeeld. Of het integreren van allerlei meettechnologie in je lichaam. En wat als je wordt gehacked?

Eten printen

Na de pauze zet Michael Björn meteen in voor sessie 2 met deels hetzelfde en deels nieuw publiek. Achterover hangen is er niet bij; het publiek wordt ingezet als respondent bij een serie vragen over de toekomst. “Wanneer denken jullie dat we geen smartphones meer gebruiken?”, “Wanneer gaat de mueslipot zelf melden dat hij leeg is?”, “Zou je je eten willen kunnen printen?” en “Wanneer gaan we sociale netwerken inzetten bij rampen?”.

Met landbouw als één van de thema’s va 5Groningen mag de melkveehouderij natuurlijk niet ontbreken. Job Oostveen (TNO) legt uit wat internet of things (IoT) kan betekenen voor de veeboer. De grote vraag: hoe kunnen data helpen om ervoor te zorgen dat koeien een langer productief leven op de boerderij hebben?

Vervoer en logistiek; ook zo’n thema waar 5Groningen zich mee bezighoudt. Daar haakt Paul Buijs van de Rijksuniversiteit Groningen op in door het te hebben over toepassingen in distributie. Ook de Hanzehogeschool is aanwezig, vertegenwoordigd door lector Nick Deegens die vertelt over virtual en augmented reality. Waarbij hij ‘waarschuwt’ dat we als mens tegenwoordig wel een overload aan informatie krijgen en dat er eigenlijk veel meer mogelijk is dan wij aankunnen.

Boeren zijn geen ICT'ers

Laatste uitstapje nog naar de landbouw, want akkerbouwer Pieter van Maldegem heeft ook een duidelijke visie op 5G. Wat er wel kan, en vooral wat nog niet mogelijk is. Met zijn consortium aGroFuture wordt er heel wat afgevlogen met drones om het land in kaart te brengen. Maar wat doe je met al die data? Nu nog veel te weinig omdat de huidige verbindingen te traag zijn en de analyseprogramma’s laten nog te wensen over. Zijn conclusie: 5G moet data eenvoudig beschikbaar maken. “Want we zijn boeren, en geen ICT’ers.”

  • Delen: