Internet of Things, nu en in de toekomst

5 december 2017

Internet of Things, nu en in de toekomst

Internet of Things

De interesse voor het verhaal van Rudi Niemeijer over Internet of Things (IoT) tijdens de derde 5G Masterclass was groot. Een gezelschap met diverse achtergronden vond haar weg naar het 5G Lab. Niemeijer is als informaticus en elektronicus op de hoogte van de laatste stand van zaken van mobiele technieken. Hij beloofde een verhaal over techniek, ook geschikt voor Alfa.

Internet of Things biedt oneindig veel mogelijkheden. Momenteel betekent het dat we onze smartphone vaak als afstandsbediening gebruiken. De verwachtingen zijn echter dat IoT in de (nabije) toekomst productieprocessen zal verbeteren en dat het oplossingen kan bieden voor problemen rondom energie en milieu, criminaliteit, gezondheidszorg en onderwijs.

Heel wat voorwerpen zijn verbonden met internet zoals lampen, de thermostaat of speelgoed. De voorspelling is dat in 2020 zo’n 20,4 miljard devices verbonden zijn met het internet. De laptops, tablets en mobiele telefoons niet mee gerekend! De wet van Gordon Moore zegt dat iedere twee jaar de mogelijkheden op dit gebied verdubbelen en de prijs halveert.

Maar hoe gaat dat in zijn werk, iets met het internet verbinden? Volgens Niemeijer is het niet ingewikkeld. Een microcontroller in een apparaat maakt verbinding met het internet, dat gaat naar een server ergens op de wereld. Vervolgens reageert de server daarop met een actie, bijvoorbeeld de verwarming hoger zetten. Hoe veilig is dit allemaal? Zeker bij IoT toepassingen moet er aandacht besteed worden aan beveiliging en als eindgebruiker van Internet of Things toepassingen moet je hier goed op letten!

Laatste 5G Masterclass van 2017 met Robbert Kelder!

Op donderdag 21 december komt Robbert Kelder naar het 5G Lab voor de laatste 5G Masterclass van het jaar. Hij zal vertellen over de kansen van 5G voor start-ups.

Schrijf je snel in, want er is maar plaats voor 15 personen!

 

  • Delen: