Hoge kwaliteit live video dankzij 5G - 5G biedt internet vluchtstrook in geval van filevorming op het netwerk

2 oktober 2019

Stel, je wilt een livestream verzorgen van een concert. Dan is de kans groot dat je tegen wat problemen aanloopt. Als een grote groep mensen tegelijkertijd op het 4G netwerk gaat, verslechtert de kwaliteit van de internetverbinding. Camerize is een platform voor live videoproductie met meerdere smartphones tegelijk. “We dromen al lang van een manier om bandbreedte te reserveren”, vertelt Martinus Meiborg, eigenaar van Camerize. “Want wanneer Camerize een event livestreamt dan is een betrouwbare verbinding met voldoende capaciteit noodzakelijk.” Binnen 5Groningen, initiatief van Economic Board Groningen, werkt Camerize samen met TNO, Vodafone en Ericsson aan een heuse Camerize-slice. Deze slice maakt het mogelijk om met 5G een stuk netwerkcapaciteit te reserveren voor een specifieke toepassing. 

5Groningen VLOG#19 - Hoge kwaliteit live video dankzij 5G

5Groningen VLOG#19 - Hoge kwaliteit live video dankzij 5G

Camerize verzorgt meer-cameraregie in de cloud met smartphones. Meiborg: “We zetten meerdere smartphones in als camera om live beelden uit te zenden via internet of een omroep. Video via internet betekent een constante stroom van veel data, waarbij je geen seconde mag verliezen. Voor een traditionele uitzending van een live event moet er veel worden opgebouwd. Dat is met Camerize en met deze 5G oplossing niet meer nodig!”

Je reserveert een stukje capaciteit

Wieger IJntema en Toni Dimitrovski van TNO hebben in het 5G-lab van 5Groningen een slice ingericht voor de Camerize dienst. Deze slice kan gebruikt worden voor de videoproductie, Camerize ondervindt dan geen hinder van grote drukte op de andere ‘algemene’ slice in het netwerk. “Je reserveert eigenlijk een stukje capaciteit”, legt Toni Dimitrovski uit. “En als Camerize de capaciteit niet meer nodig heeft dan is deze weer beschikbaar voor anderen.”
TNO en Camerize hebben de Camerize-slice getest met een livestream via vier smartphones. Uit de test bleek dat de Camerize-slice inderdaad de capaciteit garandeert die Camerize voor de live video-verbinding heeft aangevraagd.

5G en network slicing

Bij 4G gaat al het internetverkeer van een provider via één ‘slice’. “Met de komst van 5G wordt dit totaal anders!” aldus Wieger IJntema. “Bij 5G wordt het netwerk namelijk verdeeld in meerdere sub-netwerken. Dat noemen we network slicing. Als er erg veel netwerkverkeer is in slice 1, dan heeft slice 2 daar geen last van. En als slice 2 overbelast is, dan merkt slice 1 daar niks van. “Met networkslicing is het mogelijk om meerdere slices te creëren bovenop de algemene slice. “De afzonderlijke slices kunnen worden afgestemd op de specifieke behoeftes van applicaties en diensten, zoals Camerize”, vertelt Toni Dimitrovski. “Bovendien is het bij 5G mogelijk dat een apparaat meerdere slices gebruikt”, vult Toni aan. “Apparaten kunnen switchen tussen slices.”

De oplossing voor nooddiensten

Volgens Toni en Wieger is network slicing niet alleen interessant voor een dienst als Camerize, maar het is ook een oplossing voor nood- en veiligheidsdiensten, zoals ambulance, politie, brandweer. Camerize krijgt al aanvragen uit die sector. Ononderbroken video is heel belangrijk. “We zijn inmiddels hard op weg om het videotransport binnen onze slice zo goed mogelijk te laten verlopen,” aldus Meiborg.

Samenwerking binnen 5Groningen

5Groningen brengt TNO, Camerize, Vodafone en Ericsson samen binnen deze 5G-pilot. TNO heeft de techniek ontwikkeld om network slicing mogelijk te maken. Camerize komt met de applicatie om de slice te testen op het netwerk van TNO, waarbij gebruik wordt gemaakt van het radionetwerk van Vodafone met de infrastructuur en netwerkapparatuur van Ericsson.

De volgende stap

Nu de test in het 5G-Lab is geslaagd is Camerize er klaar voor om de Camerize-slice te testen in het veld. Meiborg: "We gaan samen met lokale omroepen in de provincie Groningen live uitzendingen maken om te kijken of de kwaliteit van livestream op de Camerize-slice in de praktijk gewaarborgd blijft.”

VLOG

Rian van 5Groningen rijdt mee met een test-rit van Camerize. Martinus Meiborg van Camerize onderzoekt samen met een student Joost de Vreede van de Hanzehogeschool en Vodafone hoe de videostream zich houdt bij verschillende omstandigheden en locaties in het netwerk.

  • Delen: