Even voorstellen: Sander van der Zande van Vodafone

12 september 2017


5Groningen werkt in het 5G Fieldlab samen met verschillende kennisinstellingen en (inter)nationale topspelers uit de telecomindustrie. Maar wat doen deze partners precies? Om hier achter te komen, stellen wij onze partners aan u voor. Deze week is het woord aan Sander van der Zande van Vodafone.

Wie ben jij en wat doe je voor Vodafone?

"Mijn functie is technology strategy manager. Bij de afdeling waar ik werk, houden we ons bezig met het maken van de ICT-plannen voor de toekomst. Dus waar wij ons geld in gaan investeren. Ook werk ik deels voor de afdeling mobiel netwerk en ben ik nauw betrokken bij nieuwe ontwikkelingen zoals narrowband Internet of Things (IoT), 5G en big data."
 

Wat is de relatie tussen Vodafone en 5Groningen?

"5Groningen is een samenwerking tussen tien verschillende partners. Deze partners hebben verschillende achtergronden. Een aantal hiervan zijn commerciële partijen zoals KPN, Vodafone, Huawei en Ericsson. Ericsson en Huawei zijn fabrikant en leverancier van de hardware, oftewel de infrastructuur. Vodafone en KPN zijn operators. Dat zijn de partijen die het netwerk hebben en dus telecomdiensten aanbieden aan klanten. Samen met onze partners onderzoeken we hoe je 5G kunt inzetten in de toekomst.

De 5G-technologie is momenteel nog niet ontwikkeld en gestandaardiseerd, maar we weten al wel wat de karakteristieken zijn. De partners van 5Groningen bekijken samen welke use cases er in de regio zijn die we met de technologie kunnen oplossen."

Welke verwachtingen heeft Vodafone van het 5G netwerk?

"5G, oftewel de vijfde generatie mobiel netwerk, heeft drie punten waarop de technologie zich onderscheidt van 4G. Ten eerste is het mobiele internet sneller en heeft het een grotere capaciteit. 4G is al wel snel, maar als veel mensen tegelijkertijd veel data gebruiken, neemt de snelheid af. Er is dus niet voldoende capaciteit om met een grote groep personen gebruik te kunnen maken van de snelheid.

Daarnaast is het 5G netwerk geoptimaliseerd voor allerlei IoT-toepassingsmogelijkheden omdat het compatibel is voor veel meer verschillende connected devices dan alleen de smartphone. Door deze optimalisaties verwachten wij dat 5G IoT-devices goedkoper worden, heel lang met één batterij uit kunnen en deep indoor coverage krijgen, oftewel ondergrondse ontvangst.

Ten derde zal het 5G netwerk voorzien in ‘bedrijf kritische communicatie’. Dit houdt in dat de internetverbinding en de snelheid daarvan gegarandeerd worden. Die garanties kan je met het huidige mobiele netwerk niet geven. Voor bijvoorbeeld medische toepassingen is dit wel noodzakelijk. Als iemand een ‘connected pacemaker’ heeft, is het belangrijk dat de verbinding gegarandeerd wordt."

Welke zaken rond mobiele communicatie vinden wij over tien jaar normaal?

"Zelf ben ik heel erg benieuwd wat er voor ons als gewone gebruikers gaat veranderen. De smartphone is al jarenlang min of meer hetzelfde. Ik hoor al jaren dat Virtual Reality en Augmented Reality een steeds grotere rol gaan spelen in alledaagse toepassingen. Misschien dat een monteur later wel met een HoloLens rondloopt. Via die bril krijgt hij hulp en aanwijzingen op basis van AR.

De meeste toepassingen zullen relevant zijn voor bedrijven en hebben vooral betrekking op IoT. Er zullen dus veel meer apparaten verbonden worden. Door het plaatsen van sensoren op ramen en deuren, kun je met een druk op de knop controleren welke op slot zitten en welke nog niet. Bij grote gebouwen bespaart dit de bewaker veel tijd. Ook denk ik dat het beheer van bijvoorbeeld een waterleidingnetwerk een stuk makkelijker wordt als er sensoren in deze leidingen komen. Momenteel duurt het heel lang voordat er een lek geconstateerd wordt. Door meer meetpunten in het waternetwerk te plaatsen die de gegevens direct doorsturen naar een centraal punt, kan je tijdig een lek constateren en veel schade voorkomen."

  • Delen: