Even voorstellen: Maurice van den Akker van SURFnet

21 juni 2017


5Groningen werkt in het 5G Fieldlab samen met verschillende kennisinstellingen en (inter)nationale topspelers uit de telecomindustrie. Maar wat doen deze partners nu precies? Om hier achter te komen stellen wij onze partners hier de komende tijd aan u voor. De aftrap is voor Maurice van den Akker, hoofd productmanagement netwerk en draadvrij bij SURFnet.

Wat doet SURFnet precies en wat is jouw rol binnen de organisatie?

"SURFnet is dé ICT-samenwerkingsorganisatie voor het Nederlandse onderwijs en onderzoek. Binnen de netwerkafdeling werk ik met een team aan draadvrije connectiviteit. Dit team bekijkt welke trends kunnen leiden tot diensten die meerwaarde bieden voor onderwijs en/of onderzoek. Ik houd me specifiek bezig met het aanjagen van innovaties op het gebied van connectiviteit, zoals IoT, wifi, E-SIM en natuurlijk 5G."

Welke relatie heeft SURFnet met 5G?

“SURFnet is een van de founding fathers van 5Groningen. Met negen andere samenwerkingspartners houden we ons in een vroegtijdig stadium bezig met 5G technieken. Door samen met marktpartijen toepassingen te verzinnen die relevant zijn voor onderzoek en onderwijs, kunnen we op dit gebied pionieren. Het mooiste is dat dit in Groningen gebeurt en dat we dit samen kunnen doen met de RUG en de Hanzehogeschool.”

Wat zijn jouw verwachtingen van 5G?

“Dat is moeilijk aan te geven, omdat de 5G-techniek nog volop in ontwikkeling is. Op dit moment brengen we de mogelijkheden van 5G in kaart. We zijn nu dus nog bezig met concepten. Een concept waar we momenteel aan werken is 5G Smart Campus, de campus van de toekomst op het Zernike terrein. De campus wordt steeds meer gezien als een soort stad met veel meer voorzieningen, faciliteiten en flexibiliteit omdat deze 24/7 open is. Het is de bedoeling dat hier op kleine schaal met 5G-technologie getest gaat worden.”

Maurice legt uit dat de meerwaarde van 5G op zo’n campus vooral ligt bij systemen en apparaten die steeds slimmer met elkaar communiceren: “Denk vooral aan de integratie tussen communicatiesystemen zodat mensen elkaar makkelijker kunnen vinden, op afstand onderwijs kunnen volgen of een expert kunnen raadplegen. Een ander voorbeeld zijn de zogenaamde ‘slimme’ gebouwen. Deze gebouwen ‘weten’ hoeveel mensen er binnen zijn, wat de temperatuur van het gebouw is, hoe vochtig het binnen is en wanneer er een nieuwe groep mensen binnenkomt of weggaat.”

Welke zaken rond mobiele communicatie vinden we over 10 jaar normaal?

“Eigenlijk hebben we met 4G al een grote revolutie gehad, nog nooit eerder hebben we data op zo’n grote schaal gedeeld via draadloze apparaten. Dit zijn vooral audio-en videobestanden. De volgende trend wordt dat alle elektronische apparaten en kennissystemen met elkaar kunnen communiceren met verrijking door artificial intelligence. Het gaat dan verder dan alleen maar data, geluid en beeld. Over 10 jaar weten systemen zelfs welke behoeftes we hebben. Zo kunnen we bijvoorbeeld op basis van een zout- of vochttekort op het juiste moment en de juiste plek een passende maaltijd aangereikt krijgen.”

Kun je een voorbeeld geven van een toepassing die over 10 jaar realiteit kan zijn?

“De smartphone gaat weg, mensen zitten nu nog met gebogen nekken op hun beeldscherm te vegen. Over 10 jaar is het vast mogelijk om via een ‘slimme’ lens met elkaar verbonden te zijn. Met deze lens kun je bijvoorbeeld door muren heen kijken. Of je kunt extra informatie van je boodschappen ophalen door er alleen maar naar te kijken of aan te denken.”

  • Delen: