Even voorstellen: Jan van Dongen van Ericsson

8 augustus 2017


5Groningen werkt in het 5G Fieldlab samen met verschillende kennisinstellingen en (inter)nationale topspelers uit de telecomindustrie. Maar wat doen deze partners eigenlijk? Om hier achter te komen, stellen wij ze aan u voor in een reeks interviews. In het derde interview is Jan van Dongen aan het woord. Jan is customer project manager bij Ericsson.

Wie ben je en wat doe je bij Ericsson?

“Ericsson is een van de grootste leveranciers ter wereld op het gebied van communicatietechnologie
en -diensten. Als customer project manager ben ik verantwoordelijk voor de implementatie van klantprojecten voor operators zoals KPN en VodafoneZiggo. Ik heb de mogelijkheid gekregen om namens Ericsson de dagelijkse besturing van het 5G Lab van 5Groningen op te pakken als projectmanager.” 

Wat voor relatie heeft Ericsson met 5Groningen?

“Ericsson is een van de Founding Fathers van het eerste uur van 5Groningen. Binnen 5Groningen zijn wij netwerkleverancier. We zorgen niet alleen voor hardware en infrastructuur, maar leveren ook veel kennis over concrete toepassingen voor specifieke sectoren. Wij werken veel samen met diverse nationale en internationale vooraanstaande partners. 5Groningen is een goed voorbeeld van zo’n samenwerking.”

“5G is voor onze klanten een belangrijke strategische prioriteit. Er is dus een gezamenlijk belang om de technologie verder te ontwikkelen. We vervullen daarin een voortrekkersrol bij de ontwikkeling, toepassing en standaardisering van 5G technologie.” 

Welke verwachtingen heeft Ericsson van 5G?

“In 2020 zullen er volgens Ericsson 26 miljard connected devices zijn. De verwachting is dat de huidige netwerksystemen vernieuwen op basis van new radio en dat de huidige netwerken gaan convergeren met 5G. In 2020 zal die connectiviteit acht keer zo groot zijn als nu. Dat vergt mogelijkheden die het huidige 4G netwerk niet heeft. De twee belangrijkste kenmerken van 5G zijn de hoge bandbreedte en een lage reactiesnelheid. Met deze combinatie kunnen we nieuwe applicaties en nieuwe use cases ondersteunen voor zowel particuliere gebruikers als bedrijven.” 

Kun je een voorbeeld geven van een nieuwe toepassing?

“Nieuwe toepassingsmogelijkheden zijn bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s, slimme verkeerstoepassingen, allerlei Internet of Things-mogelijkheden waaronder digitalisering in veel industrieën. In de toekomst zal veel fabriekswerk door remote controlled robots worden uitgevoerd. Je kunt dan met een controller die je in Nederland bestuurt een robot in een fabriek in Zweden aansturen. Het is dan zelfs mogelijk om operaties in ziekenhuizen op afstand uit te voeren. Als de arts op afstand in een patiënt gaat snijden moet de vertraging miniem zijn. Met de huidige technieken is dat niet mogelijk. Het signaal moet namelijk door een hele keten heen. Dat zorg voor vertraging. 5G moet ervoor zorgen dat die vertraging tot een minimum beperkt wordt zodat je informatie bijna realtime binnenkrijgt. Bijna realtime want de beperking van de snelheid van het licht blijf je natuurlijk houden.”

Welke zaken rond mobiele communicatie vinden wij over tien jaar normaal?

“Mijn verwachting is dat marketing steeds gerichter ingezet wordt richting individuele personen. Ik denk dat mensen steeds meer ondersteund zullen worden in het vervullen van hun basisbehoefte. Nu ga je nog naar de supermarkt, maar misschien hoeft dit in de toekomst niet meer. Er is dan waarschijnlijk al zoveel informatie over jou als consument verzameld dat het systeem weet wat jij nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een sensor in de koelkast die bijhoudt wanneer je melk op is en deze automatisch weer bestelt.” 

  • Delen: