Even voorstellen: Hans Gankema van de Rijksuniversiteit Groningen

12 december 2017


5Groningen werkt in het 5G Fieldlab samen met verschillende kennisinstellingen en (inter)nationale topspelers uit de telecomindustrie. Maar wat doen deze partners precies? Om hier achter te komen, stellen wij onze partners aan u voor. Aan het woord is Hans Gankema, consultant projectmanager Research & Innovation Support bij het Centrum voor Informatie Technologie van de Rijksuniversiteit Groningen.

Wat doet de RuG (en het CIT) precies en wat is jouw rol binnen de organisatie?

“Met ruim 30.000 studenten en 5.900 medewerkers is de RuG de grootste kennisinstelling van het Noorden. Ik werk al twintig jaar bij het CIT, het rekencentrum van de RuG. Inmiddels faciliteert de RuG zo’n 10.000 werkplekken. Het CIT beheert al die grote ICT systemen. Ik ben consultant projectmanager en help onderzoekers en hun projecten met bijzondere vragen.”

Wat is de relatie tussen de RuG en 5Groningen?

“Projecten van 5Groningen lijken wel op dat wat de onderzoekers op de RuG doen. Ik probeer 5Groningen te helpen zoals ik onderzoekers van de RuG help. Het gaat om allemaal heel nieuwe dingen waarbij vaak bijzondere apparatuur en software gebruikt wordt. De RuG heeft een groot aanbod aan studies en doet allerlei onderzoeken. Docenten en studenten van o.a. technische opleidingen kunnen meehelpen met het bedenken en perfectioneren van nieuwe ideeën die 5G gerelateerd zijn. En bij sommige projecten, zoals onderzoek naar aardbevingssensoren, heeft de universiteit ook belang om mee te doen.”

Welke verwachtingen heeft de RuG van het 5G netwerk?

“5G wordt honderd keer sneller dan 4G en een stuk betrouwbaarder. Ook verwachten we dat er ontzettend veel nieuwe sensoren aangesloten worden op dit nieuwe netwerk, wat heel veel data gaat opleveren. Daarnaast gaat de bandbreedte van alle apparaten die mobiele communicatie hebben enorm omhoog. Deze combinatie levert oneindig veel nieuwe mogelijkheden op.“

Kun je een voorbeeld geven van een nieuwe toepassing?

“Er is veel aandacht voor realtime videoanalyse. Denk aan drones met camera’s die gebruikt worden om beeldmateriaal van bijvoorbeeld aardappelvelden te verzamelen, zodat er heel gericht kleine hoeveelheden voedingstoffen en gewasbeschermingsmiddelen verspreid kan worden. Dat wordt nu gedaan door beeldmateriaal eerst op te slaan en later te verwerken. Het duurt dan enkele dagen voordat de data beschikbaar is. Onze ambitie is om met behulp van 5G deze videobeelden realtime te bekijken en verwerken. Zo hoeft de boer niet dagen te wachten voordat hij iets kan doen.“

Welke zaken rond mobiele communicatie vinden wij over tien jaar normaal?

“Er zal veel meer automatisch gaan waar je nu nog actief naar moet zoeken. Iedereen heeft al een laptop, een tablet en een mobiele telefoon. Maar in de toekomst komen er veel meer apparaten bij met sensoren die bijvoorbeeld temperatuur, trillingen en afstanden meten. Als je over tien jaar op straat rondloopt, ben je letterlijk een verzameling van sensoren. Als je onderweg bent naar de universiteit, weet je voor aankomst al of een college doorgaat en hoeveel mensen er waarschijnlijk aanwezig zullen zijn. Dit maakt ook klimaatregeling in gebouwen en logistieke planning gemakkelijker. Hier willen we op inspelen, daarom gaat de RuG bijvoorbeeld met SURF en de Hanze Hogeschool een smart campus project doen.”

  • Delen: