Even voorstellen: Hans Bodenstaff van KPN

2 november 2017

5Groningen werkt in het 5G Fieldlab samen met verschillende kennisinstellingen en (inter)nationale topspelers uit de telecomindustrie. Maar wat doen deze partners nu precies? Om hier achter te komen, stellen wij onze partners aan u voor. Deze week is het woord aan Hans Bodenstaff, programmamanager bij KPN.

Wat doet KPN precies en wat is jouw rol binnen de organisatie?

“Ik ben werkzaam binnen KPN Zakelijke Markt Products bij de afdeling Future Developments. Wij kijken hoe techniek en nieuwe technologie gebruikt kunnen worden op een manier die wij kunnen inpassen bij onze dienstverlening naar zakelijke klanten. En hoe technologie vormgegeven moet worden zodat het toegevoegde waarde heeft voor bedrijven in verschillende sectoren. Het motto van KPN: wij willen het leven vrijer, leuker en makkelijker maken door te verbinden.”

Kun je een voorbeeld noemen van zo’n dienst of product toegespitst op 5G?

“Enige tijd geleden hebben we samen met Ambulancezorg en het brandwondencentrum tests gedaan met een augmented reality bril. Deze bril werd door een ambulanceverpleegkundige gedragen en verstuurde beelden van de situatie naar een specialist die op afstand mee keek. Vanuit de expertise van de specialist kan advies worden gegeven aan een generalist, zoals in dit geval de ambulancemedewerker. Zo krijgt de patiënt meteen de beste diagnose. Bovendien benut je de schaarse middelen die binnen de zorgsector van toepassing zijn zo effectief en efficient mogelijk.”

Welke relatie heeft KPN met 5Groningen?

“Als KPN introduceerden we als eerste provider in Nederland een landelijk dekkend 4G netwerk, en nu zijn we al weer bezig met de volgende generatie; 5G. De komende jaren zal 5G tot een nieuwe netwerkstandaard gesmeed worden en als KPN zijn we daar graag bij betrokken. Daarom testen we hier in Noord Groningen de nieuwste toepassingen die mogelijk worden met 5G in een landelijke omgeving. Bij uitstek één van de ‘verticals’ waar we met 5G een wereld van verschil kunnen gaan maken.”

Wat zijn jouw verwachtingen van 5G?

“Ik denk dat je dat moet verbinden aan de ontwikkeling die is ingezet op de toenemende digitalisering van de maatschappij. Het is al heel normaal dat we op allerlei digitale manieren communiceren. Dat gaat nog een veel grotere vlucht nemen. De komende jaren zullen we steeds meer worden ondersteund met informatie afkomstig van machine-to-machine communicatie.”

Kun je een voorbeeld geven van een toepassing die over tien jaar realiteit kan zijn?

“Ik zou mij kunnen voorstellen dat over tien jaar autonoom vervoer een hele grote vlucht genomen heeft. Ik kan dan via mijn smartphone een rit van Amsterdam naar Groningen bestellen. Vervolgens krijg ik automatisch een autonoom vervoermiddel aangeboden die mij ergens in Amsterdam ophaalt en ergens in Groningen afzet.”

  • Delen: