Europees actieplan voor 5G

19 september 2016

De Europese Commissie presenteerde deze maand een actieplan voor 5G. De Commissie wil dat Europa een voortrekkersrol gaat spelen bij de ontwikkeling en aanleg van het snelle draadloze netwerk.

5G is volgens de Europese Commissie (EC) een voorwaarde voor Europa om te kunnen concurreren op de wereldmarkt. Uiterlijk in 2020 moet 5G overal in de Europese Unie - dus ook in de rurale gebieden - beschikbaar zijn, maar de EC wil zelfs al vanaf 2018 beginnen met de uitrol. Al in 2013 werd 700 miljoen euro in een Public-Private-Partnership (5G-PPP) geïnvesteerd voor onderzoek naar 5G.  De EC wil nu verder gaan door meer samenwerking en coördinatie te stimuleren en regeldruk te verlagen. Behalve snel internet, zou de samenwerking ook nog eens veel banen moeten opleveren.

Speerpunten

De EC heeft een aantal speerpunten opgesteld, waarvoor ze 5G snel beschikbaar willen maken. Net als 5Groningen richten ze zich op Zorg, Energie en Verkeer & Logistiek. Denk bij de laatste categorie aan zelfrijdende auto's en bij Zorg aan zorgverlening op afstand.

Bekijk hier het hele actieplan en alle speerpunten.

  • Delen: