Ervaar zélf 5G-pilots autonoom vervoer op @North festival

13 september 2019

Op 26 september is het allereerste festival in Nederland gericht op autonoom vervoer: het @North Festival in Assen. Een uniek event waar je als bezoeker zélf kunt ervaren wat er allemaal mogelijk is op het gebied van autonoom vervoer op de weg, het spoor, het water en in de lucht. 5Groningen, initiatief van Economic Board Groningen, is partner van het @North Festival en zet die dag ook een aantal 5G-pilots op het gebied van autonoom vervoer in de spotlights. 

De volgende 5G pilots kun je tijdens het festival van dichtbij ervaren >>>

Zelfrijdende bus met 360 graden camera en 5G

Maak een ritje in de zelfrijdende bus of kijk LIVE mee dankzij 5G en 360 graden camera’s van Horus.  Bij het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda rijdt al een aantal maanden een zelfrijdende bus tussen de hoofdingang van het ziekenhuis en de dichtstbijzijnde bushalte. Al meer dan 3000 mensen maakten gebruik van de bus. De proef met de zelfrijdende bus loopt nog tot eind 2019.

Ambulance en bril met 5G video-verbinding
Kijk mee hoe een live video-verbinding in de ambulance levens kan redden. Op het @North festival geeft het ambulancepersoneel een demo met camera en 5G video-verbinding. De medisch specialist in het ziekenhuis kan op deze manier op afstand realtime meekijken met het ambulancepersoneel. 

Politie surveillance auto met 360 graden camera
Met behulp van 360 graden camera’s van Horus op een politie auto kan direct verbinding worden gemaakt met de meldkamer. Ervaar zelf hoe je op afstand kunt meekijken en welke voordelen dit oplevert in de politie-praktijk.

Drone inspecteert gewassen met supersnelle 5G verbinding
Wilco Stollenga ontwikkelde een drone die supersnel gegevens vanuit de lucht naar de grond kan halen. Hij zet deze drone in om gewassen te inspecteren. De drone vliegt over akkers en maakt hierbij honderden foto's. Die foto's worden vervolgens verwerkt tot een kaart waarop een akkerbouwer precies kan zien hoe het er met zijn land voor staat. Op 26 september kun je met eigen ogen zien hoe snel de drone gegevens in kaart kan brengen.

Onbemand varen
Bekijk een onbemand schip! Marinminds, KPN, Groningen Seaports en Huawei hebben een test uitgevoerd in het kader van een 5G-pilot voor autonoom varen binnen 5Groningen. Op een 5 meter lang schip zijn sensoren en camera’s geplaatst die realtime data versturen naar het hoofdkantoor van Groningen Seaports.

Over @North, festival voor autonoom vervoer

De provincies Fryslân, Groningen en Drenthe zijn initiatiefnemer van @North. Noord-Nederland is het grootste ‘living lab’ van Europa voor de ontwikkeling van autonoom vervoer. In een gebied van 11.000 km² met twee miljoen inwoners worden al drie jaar lang ideeën en concepten tot werkelijkheid gemaakt. Noord-Nederland is de enige regio in Europa waar gewerkt wordt aan de ontwikkeling van en getest wordt met autonoom vervoer in alle vier de modaliteiten: over de weg, per spoor, over het water en in de lucht.

Meer info en aanmelden: https://www.at-north.nl/festival/

  • Delen: