Een sfeerimpressie: EBG Pitch - de 5G editie

27 oktober 2017


Het was een spannende dag voor de drie finalisten van EBG Pitch op donderdag 19 oktober. Voorafgaand aan Trendship, hét business inspiratie en innovatie event van Noord-Nederland, mochten zij hun idee met 5G live pitchen voor een publiek van ruim 150 bezoekers.

Om elf uur ’s ochtends stroomde de zaal vol met geïnteresseerden, investeerders, innovators en natuurlijk vrienden en familie van de pitchers zelf. De dagvoorzitter, Jarno Duursma, stelde eerst de drie leden van de vakjury voor: Ben Woldring van de Bencom group, Carola Bos van IBM en Jurjen Veldhuizen van Huawei. Na een korte introductie van de app waarmee het publiek het geld kon verdelen, € 100 per hoofd, was het tijd voor de pitchers om het publiek te overtuigen. 

De pitches

Wil van Paridon van Respectis beet het spits af. Hij wil een meetsysteem ontwikkelen dat aardbevingstrillingen meet en verbonden is met 5G. Zijn doel? Groningen een handvat bieden om meer grip te krijgen op de aardbevingsproblematiek.

Onze tweede finalist Frans van Waes van Vialis nam het publiek mee in de wereld van zelfrijdend vervoer. Zijn zorgvuldig uitgewerkte plan biedt oplossingen voor zelfrijdende bussen in verschillende verkeerssituaties, rekening houdend met verkeerslichten en andere verkeersdeelnemers.   

En tot slot was het aan Michel Suurmeijer van Mediacaster om de jury en het publiek ervan te overtuigen om op zijn idee te stemmen. Zijn plan is om openbare prullenbakken in Groningen te voorzien van sensoren die meten hoe vol de prullenbak is. Doordat de sensoren van alle prullenbakken op het 5G netwerk verbonden zijn, kan de vuilnisman gerichter zijn route plannen zodat hij efficiënter met zijn tijd én benzine om kan gaan.

Na afloop van de drie pitches was het uiteraard tijd om te stemmen. Terwijl de vakjury zich terugtrok om tot een winnaar te komen voor de juryprijs van € 5.000, bracht het publiek haar stem uit op hun favoriet. Gedurende het juryberaad werd het 5G Lab nog extra in het zonnetje gezet. Janika Horvath van de Kamer van Koophandel was namelijk aanwezig om Peter Rake het officiële bewijs te overhandigen van toetreding tot de Smart Industry-familie. Het 5G Fieldlab is namelijk het 31e Smart Industry fieldlab. 

De uitslag

De jury had slechts een kort overleg nodig om unaniem tot de winnaar te komen. Zij hebben besloten om Michel Suurmeijer van Mediacaster naar huis te laten gaan met de cheque van € 5.000 en de kans om zijn idee te testen in het 5G Lab! 

Ook bij het publiek bleek Suurmijer overduidelijk de grote winnaar te zijn. Bijna € 9.000 kreeg hij door het publiek toebedeeld, in totaal ging hij naar huis met € 13.845! De tweede plaats was voor Van Waes met € 3.139. Van Paridon ging er vandoor met derde prijs (€ 3.016).

Wat Suurmeijer zelf vond van zijn winst? 

“Heel leuk natuurlijk, dat is goed voor het zelfvertrouwen en het is voor ons een teken dat we al op de goede weg zitten. Wij zijn heel blij dat zowel de vakjury als het publiek op ons idee gestemd hebben. Door EBG hebben we meerdere contacten kunnen leggen en zijn we in een soort stroomversnelling terecht gekomen.” 

Meer weten?

Wil je meer weten over de kandidaten? Bekijk dan hier de filmpjes waarin ze zichzelf en hun idee met 5G introduceren. 

Ook op RTV Noord is aandacht geweest voor EBG Pitch en onze fantastische winnaar. Lees hier meer. 

Finale EBG Pitch - de 5G editie

Finale EBG Pitch - de 5G editie
  • Delen: