Drewes Wildeman ziet enorme voordelen in 5G voor Noord-Groningen

11 augustus 2017

Als er iemand betrokken is bij Noord-Groningen, dan is het Drewes Wildeman. Wildeman is producent en initiatiefnemer van DEALdeserie, oprichter van de stichting ‘Door Mensen Hier, Voor Mensen Daar’, dagvoorzitter en presentator. Hij heeft een achtergrond in techniek en ziet enorme voordelen in 5G voor het noorden. Daarom biedt hij 5Groningen de ruimte en de mogelijkheid om te pilotten op sociaal dorpsbedrijf Landgoed DeCamping, zijn nieuwste project. Zijn bevlogenheid is ontzettend inspirerend. Daarom besloten we om hem te interviewen over zijn sociale dorpsbedrijf en zijn ideeën over 5G.

Hoe ben je op het idee van een sociaal dorpsbedrijf gekomen?

“Er is in ’t Zandt een voetbalvereniging met een prachtig voetbalveld. Nu blijkt dat er onvoldoende animo is om een voetbalelftal op de been te houden, dus na 85 jaar is het doek gevallen. Daardoor blijft er 2,4 hectare grond over. Ik zou het jammer vinden als die plek verdwijnt, daarom wil ik de locatie bewaren voor het dorp. Zo kwam ik op het idee om een zorgcamping te beginnen, welke tegelijkertijd als een soort sociaal dorpsbedrijf kan fungeren.”

Hoe gaat dat sociaal dorpsbedrijf eruitzien en wat wil je met 5G doen?

“Samen met mijn partner Dick Stukkien wil ik daar mensen opvangen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We willen een plek realiseren waar mensen graag willen komen, graag willen werken en graag willen leren. We willen niet alleen zorg bieden op de camping zelf, maar ook in het dorp. Zo kunnen dorpsbewoners ook hulpvragen doen. Denk aan bijvoorbeeld oudere mensen die langer bij ons in het dorp willen wonen, maar zelf niet alles meer kunnen.

Ik heb contact met allerlei initiatieven door heel Groningen. 5Groningen is daar één van. Wij zien enorme voordelen in 5G en willen 5Groningen daarom graag de ruimte bieden om hier te komen pilotten. Denk bijvoorbeeld aan het testen van auto’s zonder chauffeur, dus auto’s met 5G. Maar denk ook aan test-pilots met ambulance-drones. Als iemand hier in de buurt een hartaanval krijgt, kunnen ze deze drones vanuit het UMCG op laten stijgen vanuit verschillende plekken. Deze kunnen dan zo snel mogelijk bij de desbetreffende patiënt aanwezig zijn. Zo’n drone zou tevens bij ons gestationeerd kunnen worden.”

Wanneer gaat het sociaal dorpsbedrijf open?

"Wij gaan eerst op vakantie, maar zodra we terug zijn, gaan we zo snel mogelijk open. Momenteel zijn we in overleg met de gemeente Loppersum om bestemmingsplannen aan te passen. Dat duurt nog wel even, maar wij hebben honderd procent steun wat betreft onze inpassingsplannen. Dit komt omdat we niet veel aan de omgeving veranderen. Ook zijn we nog in overleg met de gemeente over de WMO, Wajong en de Participatiewet. Hopelijk is het na de vakantie duidelijk hoe de route voor ons gaat lopen. Het moet natuurlijk wel zo zijn dat mensen hier kunnen werken. Het gaat dus de goede kant op maar het liefst zouden we natuurlijk gisteren al open zijn. Onze droom? De eerste 5G sociale dorpscamping ter wereld realiseren!”

  • Delen: