‘De HoloLens wordt een zelfde revolutie als de iPhone’

9 december 2016

Hij is misschien niet de enige Mr. HoloLens bij ilionx, maar wel een hele enthousiaste: Tije Rotman. De accountmanager werkt op het Groninger kantoor van IT-dienstverlener ilionx. Hier is hij samen met z’n collega’s al sinds de zomer aan het experimenteren met de Microsoft HoloLens.

“Vanuit Groningen richten we ons voor ilionx op dienstverlening van Microsoft, daarom is de HoloLens voor ons erg interessant”, vertelt Rotman. “Als IT-bedrijf moet je meegaan met nieuwe ontwikkelingen. Dus toen we de kans kregen twee te bestellen, hebben we dat meteen gedaan. Officieel zijn ze nog niet verkrijgbaar in Nederland.”

Mixed Reality

Tijdens de dag voor genodigden van Let’s Gro Loppersum was Rotman aanwezig met de HoloLens. “De HoloLens is een bril die je opzet. Als je er doorheen kijkt, wordt een extra dimensie aan de bestaande wereld toegevoegd. Ter vergelijking: bij virtual reality zit je opgesloten in een nieuwe wereld. Je verliest daarbij het contact met de bestaande wereld. De HoloLens voegt juist waarde toe aan de bestaande wereld, het is Mixed Reality”, legt Rotman uit. De term Augmented Reality wordt ook wel gebruikt, maar de HoloLens doet meer dan iets toevoegen aan de bestaande wereld. Het houdt hierbij rekening met die bestaande wereld en legt er niet enkel een laag bovenop.

De bril kan van alles toevoegen aan het gezichtsveld. “Een van de apps die standaard bij de HoloLens zit, is HoloAnatomy. Er wordt dan een lichaam geprojecteerd, waar je omheen kunt lopen en die je van alle kanten kunt bekijken. Ook geeft het uitleg over de organen en het heeft zelfs een toetsmoment. Dat is hartstikke nuttig voor het onderwijs”, vindt Rotman. “De HoloLens werkt heel intuïtief. Met handgebaren kan je objecten verplaatsen of vergroten dan wel verkleinen, dat herkent de bril.”

Enthousiasme

In Loppersum werd onder meer HoloAnatomy getest door de aanwezigen. “Er waren ook mensen van de medische studies van de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen aanwezig. Die waren erg enthousiast hierover”, vertelt Rotman. “Ook heb ik HoloEngine laten zien. Dan kun je een automotor neerzetten en hem van alle kanten bekijken. Je kunt de motor zelfs van binnen bekijken om te zien hoe alles precies werkt.”

Met de HoloLens kan ook ‘gewoon’ gegamed worden, bijvoorbeeld met de app RoboRaid. “Die app gebruikt echt de ruimte om je heen. Dan komen er opeens allemaal ufo’s uit de muur, waar je op moet schieten”, aldus een enthousiaste Rotman. Ook bij VR kan er gegamed worden, maar volgens Rotman is de beleving heel anders bij Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR). “Je hebt je handen vrij en kan ook verbinding maken met iemand anders die een HoloLens op heeft. Je bent bij AR en MR niet in een nieuwe, andere wereld. Eigenlijk moet je VR en AR/MR niet vergelijken, het kan goed naast elkaar bestaan.”

Bij ilionx zijn ze niet alleen aan het spelen met de bril. “We zijn er meteen met onze ontwikkelaars ingedoken. Voor verschillende opdrachtgevers zijn we bezig met het ontwikkelen van toepassingen voor de HoloLens. Als-ie dan officieel uitkomt in Nederland, kunnen we een vliegende start maken”, aldus Rotman.

Revolutie

De accountmanager van ilionx verwacht een grote toekomst voor AR/MR en de HoloLens. “Ik verwacht een zelfde revolutie als de iPhone. Er zijn namelijk zoveel toepassingen te bedenken! Zo ontwikkelen we met een groot ziekenhuis in Noord-Nederland de functionaliteit om een orgaan in te laden, zodat je die met de HoloLens van alle kanten kunt bekijken. Zo kan je bijvoorbeeld een patiënt uitleggen en vooral laten zien wat er precies mis is met het betreffende orgaan en deze vergelijken met een gezonde versie”, legt Rotman uit. “Of denk maar aan een app voor een productieomgeving. Als er bijvoorbeeld aan de andere kant van de wereld een ingewikkelde machine is gebouwd, kan een onderhoudsmonteur op locatie de HoloLens opzetten. De bril herkent dan de machine en neemt de monteur mee in de opties voor onderhoud of reparatie. De HoloLens heeft ook een camera, dus er kan ook iemand op afstand mee kijken als het nodig is.”

Terug naar Loppersum. Daar had nog niemand van de genodigden ervaring met de HoloLens. “Het is voor mensen moeilijk voor te stellen van tevoren, het is zo nieuw. Ze zijn er soms misschien zelfs wat sceptisch over, maar iedereen gaat meteen nadenken over toepassingen voor hun eigen bedrijf”, merkte Rotman. De HoloLens werkt op dit moment alleen nog via wifi. In de toekomst verwacht Rotman dat-ie ook gebruik gaat maken van 5G en kan profiteren van de snelheid hiervan.

Wilt u de HoloLens eens proberen? Neem dan contact op met ilionx.

foto: ilionx
foto: ilionx
foto: ilionx
foto: ilionx
foto: ilionx
foto: ilionx
  • Delen: