5Groningen op bezoek bij Philips

23 december 2016

Een patiëntenkamer die volledig aangepast kan worden aan de behoeftes van de patiënt en met de dag mee kan veranderen. Een delegatie van 5Groningen zag deze futuristische kamer bij Philips Research op de High Tech Campus in Eindhoven.

Teamleider Egbert Wiltens van Team Zorg was met een aantal van zijn leden en een deel van het algemene projectteam in Eindhoven. “We zijn heel goed ontvangen bij Philips. Het is heel goed om contacten te leggen en te weten wat je aan elkaar hebt”, legt Wiltens uit.

Health

De groep kreeg onder meer uitleg over de doelstellingen van Philips en de transitie die ze ondergaan. “Ze verleggen hun focus van consumenten naar Health. Hier hebben ze ook een groot innovatiebudget van 1,9 miljard euro per jaar voor”, vertelt Wiltens. “Wij hebben daar onze use cases waar we mee bezig zijn, gepresenteerd: Specialistische zorgindicatie en de rol van de ambulance daarin, ambulancepersoneel kan direct in contact komen met medisch specialist. Zorg dichtbij leveren, ook wel zorg op afstand in de volksmond. En direct advies: directe communicatie tussen burger of patiënt en specialist.”

Sensoren

De patiëntenkamer in het research center van Philips kan bijvoorbeeld zorgen dat een patiënt na een hersenoperatie niet te veel overprikkeld wordt. De kamer kan ook iemand rustig laten ontwaken. “De foto’s aan de muur kunnen bijvoorbeeld aangepast worden aan het moment van de dag. Panels en lampen kunnen zonlicht simuleren. Echt alles is te regelen, want licht heel veel invloed op het genezingsproces”, aldus Wiltens. “Een andere kamer ging meer om sensoren en activiteiten. Zo kan je iemand bijvoorbeeld op afstand goed in de gaten houden. Monitoren of iemand die dementeert bijvoorbeeld vandaag al naar het toilet is geweest.”

Het team Zorg van 5Groningen gaat binnenkort samen met Philips verkennen welke mogelijkheden en kansen aanwezig zijn om samen te werken aan één of meerdere pilots.

  • Delen: