5G Proeftuin van 5Groningen is nu officieel een Smart Industry Fieldlab

27 oktober 2017


Donderdag 19 oktober overhandigde Janika Horvath van de Kamer van Koophandel Peter Rake het schildje, waarmee de 5G proeftuin in Noord-Groningen officieel de status van Smart Industry fieldlab verkreeg.

Met de ontwikkeling van Smart Industry wordt gedoeld op de verregaande digitalisering en verweving van apparaten, productiemiddelen en organisaties (het ‘Internet of Things’). Hierdoor ontstaan nieuwe manieren van produceren, nieuwe businessmodellen en nieuwe sectoren. In heel Nederland zijn ruim 30 van deze fieldlabs, elk met zijn eigen thema en aandachtsgebied. Dit zijn praktijkomgevingen waarin bedrijven en kennisinstellingen doelgericht Smart Industry oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren. Bovendien leren mensen deze oplossingen toe te passen in deze omgeving. 

“Ik ben er trots op dat het 5Groningen Fieldlab nu landelijk erkend wordt als een unieke kans om te experimenteren met de nieuwste mobiele communicatie in de hoogwaardige maakindustrie in Nederland”, aldus een tevreden Peter Rake, programma manager 5Groningen.

De uitreiking vond plaats tijdens het EBG Pitch event in Groningen, waarbij drie ondernemers de kans kregen om hun idee met 5G te presenteren aan meer dan 150 bezoekers. De winnaar, Michel Suurmeijer van Mediacaster, kreeg als grote winnaar een geldbedrag mee naar huis voor ontwikkeling van zijn idee en de mogelijkheid om zijn idee in het 5G Fieldlab te testen. Naast het idee van Suurmeijer worden op dit moment al diverse andere toepassingen voor 5G getest in Noord-Groningen. Voor Smart Industry liggen kansen op verschillende gebieden, waaronder agrofood en chemie. Klik hier voor meer informatie over Smart Industry en de fieldlabs. 

  • Delen: