TechTalks050: Digitale technologieën in topsport: de natuur vooruit berekenen

Het Centrum voor Informatie Technologie van de Rijksuniversiteit Groningen organiseert de lezingenreeks: TechTalks050. Rian van Diedenhoven, projectleider bij 5Groningen treedt op als host! Elke zes weken vindt er een bijeenkomst plaats in DOT. De tweede TechTalks050 vindt plaats op maandagavond 17 juni. 

De natuur past zich voortdurend aan op basis van veranderingen in de omgeving. Een sterk staaltje evolutie van planten en dieren als er minder water is en de temperatuur stijgt. Met digitale technologieën kunnen we deze aanpassingen nabootsen en vooruit berekenen. De resultaten worden gebruikt voor het ontwikkelen van slimme producten. Wat zijn de grenzen tussen natuur en techniek? En wat kunnen we leren van de echte evolutie voor het laten ontstaan van technische mechanismen?

Hoogleraar Neuromechanica en Prothesiologie Bert Otten (Rijksuniversiteit Groningen) is als onderzoeker vooral geïnteresseerd in de manier waarop het menselijke brein en lichaam functionele bewegingen voortbrengen. Hij komt vertellen over zijn onderzoek naar nieuwe kunstgewrichten en toepassingen in topsport met gebruik van digitale technologieën en neemt ons mee in de evolutie van mechanismen.

Bewegingstechnoloog Sophie Blom is de ontwerper achter de 3D-geprinte prothesen en orthesen van OIM Orthopedie . Met 3D-printen is het mogelijk om voorzieningen te ontwikkelen en produceren, die met andere productietechnieken niet mogelijk zijn. Door de technische met de medische wereld te combineren heeft OIM Orthopedi e de stap naar het succesvol 3D-printen van voorzieningen kunnen zetten. Tijdens deze TechTalks050 zal zij ons meenemen in de weg die ze hebben afgelegd en de plannen voor in de toekomst

Programma

19.00 uur            Inloop met koffie en thee
19.30 uur            Opening door Rian van Diedenhoven
19.40 uur            TechTalks050 met Bert Otten en Sophie Blom
21.00 uur            Tijd voor vragen en discussie
21.30 uur            Borrel

Tickets

Een kaartje voor de bijeenkomst bestel je vooraf via de DOT-website (of aan de deur mits er nog plaatsen beschikbaar zijn) en kost €7,50. Hiervoor krijg je koffie of thee vooraf, twee presentaties, en een drankje na afloop. Iedereen is van harte welkom!

  • Delen:
Terug naar overzicht