TechTalks050 - Energietransitie - Heeft waterstof de toekomst?

Het Centrum voor Informatie Technologie van de Rijksuniversiteit Groningen organiseert de lezingenreeks: TechTalks050. Rian van Diedenhoven, projectleider bij 5Groningen treedt op als host! Elke zes weken vindt er een bijeenkomst plaats in DOT. De vierde TechTalks050 vindt plaats op maandagavond 28 oktober. 

De aardgaswinning heeft de afgelopen decennia veel kennis over gebruik en transport van gassen gebracht. Hoe kunnen we deze kennis inzetten om het gebruik van waterstof te stimuleren? Kan het Noorden hiermee voorop lopen in Nederland? Deze vragen staan centraal tijdens TechTalks050 over energietransitie.

Sprekers

Ton Schoot Uiterkamp (em. Hoogleraar Milieukunde Rijksuniversiteit Groningen) heeft veel onderzoek gedaan naar de relaties tussen energiesystemen en het milieu. Hij schetst de energietransitie aan de hand van maatschappelijke en technologische ontwikkelingen op het terrein van duurzame energie en gaat in op de rol die waterstof daarbij kan spelen.  

Stefan Holthausen is directeur van Holthausen Groep in Hoogezand, koploper op het gebied van veiligheidsoplossingen en energietransitie. Het bedrijf produceert zelf al enkele jaren haar duurzame waterstof en doet mee in tientallen waterstofprojecten in Noord-Nederland. Tijdens zijn presentatie vertelt Stefan over de bestaande waterstoftoepassingen van Holthaus Groep en nieuwe toepassingen waaraan zij werken. Begin 2020 wordt in Groningen en Amsterdam de eerste waterstoftankstations geopend, onderdeel van de uitrol van een landelijk waterstoftankstationnetwerk. Holthausen is tevens bekend van de wereldberoemde Groningse Hesla; een omgebouwde Tesla op waterstof, waarmee zij de vele mogelijkheden van waterstof laten zien.

Programma (voertaal Nederlands)

19.00 uur    Inloop met koffie en thee
19.30 uur    Opening door Rian van Diedenhoven
19.40 uur    TechTalks050 met Ton Schoot Uiterkamp en Stefan Holthausen
21.00 uur    Tijd voor vragen en discussie
21.30 uur    TechTalks050 borrel

Aanmelden

Bestel je ticket vooraf via de DOT-website. De prijs bedraagt €7,50, inclusief koffie/thee vooraf en een drankje na afloop. 

TechTalks050 op 30 september 2019
TechTalks050 op 30 september 2019

Terugblik TechTalks050 op 19 september

Bekijk hier het fotoverslag. Fotografie: Gerard Taatgen. 

  • Delen:
Terug naar overzicht